De offentlige arbejdsgivere har inviteret pædagogerne til lønfest på Grønland, mens de øvrige faggrupper ikke kommer med.
De offentlige arbejdsgivere, Selvstyret og kommuneforeningen KANUKOKA, sendte tidligere på måneden et klart signal til fagbevægelsen i forbindelse med den omfattende runde overenskomstforhandlinger i år: De uddannede pædagoger i børnehaver og vuggestuer skal have væsentlig mere i løn, mens andre faggrupper ikke bliver inviteret til lønfest!
Den samlede økonomiske ramme i en ny fireårig overenskomst med pædagogernes fagforening PIP er på 11 procent over fire år. Og det er især de uddannede pædagoger og lederne af institutionerne, der får mere i lønningsposen i forbindelse med resultatet.
Til sammenligning har flere andre store overenskomstområder, blandt andre Sundhedskartellet PPK, tjenestemandsorganisationen AK samt akademikerområderne ASG og AC opnået væsentligt dårligere aftaler.
Hele 13 forskellige områder skal forhandles på plads ved denne runde. Og i runde tal har udgangspunktet fra arbejdsgiversiden været en økonomisk ramme til forbedringer i løn, pension m.m. på en procent om året, når parterne mødtes ved forhandlingsbordet.
Med til billedet hører desuden, at pædagogerne igennem flere år lønmæssigt er haltet efter en række andre faggrupper med en mellemlang uddannelse. Og ved at hæve lønnen håber Selvstyret og kommunerne, at det kan lade sig gøre at fastholde de ansatte i faget og sikre kvaliteten i institutionerne.
Arbejdsgiversiden håber at være færdig med samtlige forhandlinger inden årets udgang. Men ironisk nok risikerer julehøjtiden at udløse en konflikt på det store offentlige LO-område.
Overenskomstforhandlingerne mellem fagforbundet SIK og de offentlige arbejdsgivere brød for nyligt sammen, og den altovervejende årsag er det principielle spørgsmål, hvorvidt de månedslønnede på SIK-overenskomsternes områder kan få udbetalt deres løn før jul.
Der har i flere år været tradition for, at Selvstyret udbetalte årets sidste løn til en række månedslønnede ansatte allerede før højtiden.
Selvstyret ønskede i midlertidig at ændre ordningen, da det koster administrative ressourcer at køre den særlige lønkørsel.
Det skabte knurren blandt de faglige organisationer. Men det lykkedes at få en aftale i stand mellem parterne, hvor julelønnen – i hvert fald foreløbig – blev udbetalt for sidste gang i 2011.
For ved forhandlingsbordet få måneder senere krævede SIK, at ordningen skulle genindføres.
Cirka 750 ansatte bliver berørt af ændringen, hvorimod kommunerne fastholder den tidligere ordning.
Forhandlingerne er ikke genoptaget endnu. Men omvendt har ingen af parterne varslet strejke eller lockout. Så lige nu er spørgsmålet, om der kan opnås julefred om julelønnen ved forhandlingsbordet.
Nuuk er er hovedstaden på Grønland.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.