Grønland skrev historie, da landet umiddelbart før påske fik en ny regering. Verdens største ø har fået sin første kvindelige landsstyreformand, Aleqa Hammond, fra det socialdemokratiske Siumut.
Partiet har således genrejst sig efter nederlaget i 2009. Og ved valget i sidste måned fik Siumut hele 42,8 procent af stemmerne.
Aleqa Hammond har også dannet en ny tre-partiregering, hvor de otte ministre har det til fælles, at de repræsenterer et markant generationsskifte i grønlandsk politik.
Ud over Aleqa Hammond selv er der ingen tidligere ministre, men en ny politisk generation, der er vokset op med hjemmestyret fra 1979 – ordningen, der blev erstattet af selvstyre 30 år senere.
Også på det vigtige råstofområde lyder der helt nye toner.
Grønland tager et opgør med landets 25 år gamle forbud mod udvinding af uran, så mineselskaber kan få lov til at udvinde det radioaktive stof i undergrunden.
Samtidig har koalitionen også varslet strammere regler for mineselskaberne på andre områder.
Den nye koalition ønsker at indføre en royalty på mineområdet – en afgift til Grønland for at selskaberne kan udnytte ressourcerne i undergrunden. I dag skal indtægterne komme via selskabsskatter. Men det er for usikkert, og med royalty er Grønland sikker på indtægter fra dag et, mener koalitionen.
Omvendt er det endnu usikkert, hvordan en sådan model skal se ud i detaljer, og hvordan modellen kan blive spiselig for mineselskaberne. En mulig løsning kan være en sænkning af selskabsskatten som kompensation. Men det ændrer ikke ved den grundlæggende konflikt, at politikerne med et pennestrøg gør landet til en ustabil samarbejdspartner, fordi de grundlæggende spilleregler bliver ændret.
I tilgift ønsker den nye koalition at genvurdere hele det økonomiske grundlag, når det gælder de helt store milliardprojekter som for eksempel anlæggelse af en stor jernmine eller et aluminiumsmelteværk.
Den daværende koalition fik forud for valget en såkaldt storskalalov på plads, der skal sikre både attraktive forhold for de udenlandske selskaber, der søger mod Grønland, og ordentlige rammer på området. Nu skal loven revideres, så blandt andet den grønlandske fagbevægelse sikres forhandlingsretten for de flere tusinde udenlandske bygningsarbejdere i anlægsfasen. Den ordning vil uden tvivl gøre projekterne dyrere – og spørgsmålet er efterfølgende, om de kan lade sig realisere.
Nuuk er er hovedstaden på Grønland.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.