Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Nuuk: i Direkte fra Nuuk: Et spørgsmål om troværdighed
Kommentar

Direkte fra Nuuk: Et spørgsmål om troværdighed

| Tekst: Mads Dollerup-Scheibel

Åh nej, ikke igen! Sådan var der mange, der tænkte i Grønland, da der blev udskrevet valg til det grønlandske Landsting Inatsisartut. Det skal finde sted den 28. november.

Baggrunden for valget var, at formanden for landsstyret Naalakkersuisut, Aleqa Hammond fra det socialdemokratiske Siumut, var faldet i unåde i parlamentet på grund af en sag om misbrug af offentlige midler.

Konkret drejede det sig om 106.363,27 kroner, der var brugt til private formål.

Pengene var blandt andet gået til køb af private flybilletter, hotel- og minibarregninger samt restaurantbesøg. Misbruget fandt sted i en periode på omkring et år, og trods flere rykkere blev beløbet først betalt tilbage i september i år.

Den type sager har tidligere trukket store overskrifter i både grønlandsk og skandinavisk presse. Men selvom den politiske kultur har ændret sig i løbet af de seneste år – hvor sagerne bliver sjældnere og misbruget beløbsmæssigt mindre - er de med til at cementere billedet af, at grønlandske politikere er umodne, og at den offentlige administration ikke håndfast kan lede politikerne på rette vej.

På et mere overordnet plan kommer valget også til at handle om troværdighed.

Efter at Siumut og ikke mindst Aleqa Hammond personligt vandt en overbevisende valgsejr i marts 2013, har regeringslederen luget hårdt ud i de offentligt ejede virksomheders bestyrelser.

Selskaber som Royal Greenland, Tele-Post, handelsselskabet KNI og rederiet Royal Arctic Line er på mange måder livsnerven i samfundet. Og i forbindelse med selskabernes generalforsamlinger har Aleqa Hammond skiftet bestyrelsesmedlemmer ud – også selvom de i henhold til vedtægterne ikke var på valg – og ikke mindst i flere tilfælde fokuseret på at få politiske meningsfæller og personlige bekendte ind i bestyrelserne.

Dertil kommer forsøg fra politikere på en mere direkte indblanding i selskabernes drift, hvilket også strider imod de skrevne og uskrevne principper om rollefordelingen mellem Selvstyret som ejer samt selskabernes bestyrelser og direktioner.

Vælgerne har rigeligt at forholde sig til frem til den 28. november.

 
Nuuk

Direkte fra Nuuk

Nuuk er er hovedstaden på Grønland.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment