Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Nuuk: i Direkte fra Nuuk: Turisterne er en del af valgkampen
Kommentar

Direkte fra Nuuk: Turisterne er en del af valgkampen

| Av Mads Dollerup-Scheibel

Højere… Bedre… Flere… Det lyder som et motto fra De Olympiske Lege. Men ordene stammer fra den traditionelle retorik ved valget til det grønlandske landsting Inatsisartut, hvor mange kandidater overbyder hinanden, for at opnå vælgernes gunst.

Her er landets vigtigste erhverv, fiskeriet, et godt eksempel, hvor blandt andet krav om bedre forhold for jollefiskerne er et sikkert emne ved mange vælgermøder.

På det mere overordnede plan er der omvendt interessante forandringer i valgkampen.

Ved valget i foråret 2013 var det store tema, hvilke økonomiske krav Grønland burde stille til mineselskaber, som ville grave efter naturressourcerne i undergrunden.
Det gjaldt ikke mindst spørgsmålet om royalty – en særlig afgift for at kunne udnytte naturens rigdomme.

I skrivende stund - halvandet år efter – er der ikke kommet et eneste milliardprojekt i drift. Det mest fremskredne, London Minings jernmine nær Nuuk, er kollapset økonomisk.
I tilgift lukkede Grønlands eneste eksisterende mine, Nalunaq-guldminen i Sydgrønland, sidste år. Og i øjeblikket er der udelukkende et mindre mineprojekt, en rubinmine, som er ved at komme i drift.

Den virkelighed har gjort det nærliggende at fokusere på, hvordan vi kan udvikle et eksisterende erhverv, turisterhvervet – og dermed skabe vækst i en vigtig branche, som ellers har levet i skyggen, når det kom til skiftende regeringers bevågenhed.

Også på dette område deler de politiske vande sig dog.
Nogle drømmer allerede om en ny, stor international lufthavn, nye attraktioner og en kraftig udbygning af hotelkapaciteten, selvom der allerede i dag er mange ledige hotelværelser uden for højsæsonen.

Andre maner til besindighed og peger på, at turisterne ikke kan redde Grønlands økonomi. Men de kan være med til at skabe lokal vækst i de byer og bygder, som får besøg. Og man kan vinde meget med få midler, hvis man for eksempel kan udvide sæsonen og sikre, at turisterne lægger flere penge under deres besøg end i dag.

Uanset hvem der vinder valget – og hvilke drømme, der bliver realiseret – har turistbranchen ved dette valg fået en politisk bevågenhed, som den ikke tidligere har oplevet. Og det kommende landsstyremedlem på området vil have en god anledning til at prioritere sektorens interesser højere.

Nuuk

Direkte fra Nuuk

Nuuk er er hovedstaden på Grønland.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment