Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Reykjavik: i Direkt från Reykjavik: Centerpartiet vann storseger på Island
Kommentar

Direkt från Reykjavik: Centerpartiet vann storseger på Island

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Det blir en stark regering om centerpartiet Framsóknarflokkurinn och det konservativa Sjálfstæðisflokkurinn kommer överens om att bilda ny regering. Centerpartiet kräver troligen statsministerposten men det traditionsenliga skulle vara att statsministerposten går till Sjálfstæðisflokkurinn.

Island har hållit parlamentsval. Det som tidigare var ett av landets minsta partier – Framsóknarflokkurinn – har nu blivit ett av landets största partier tillsammans med det konservativa Sjálfstæðisflokkurinn. De två partierna har nu tillsammans 38 av 63 representanter i alltinget, medan de övriga fyra partierna sammanlagt bara har 25 ledamöter.

Två typer av regeringar kan komma i fråga.

Trots att de flesta anser det naturligt att centerpartiet Framsóknarflokkurinn bildar en regering med det konservativa partiet Sjálfstæðisflokkurinn har ett samarbete med Sjálfstæðisflokkurinn historiskt sett haft negativa följder för Framsóknarflokkurinn. Partiet har alltid förlorat röster på att samarbeta med det konservativa partiet. Dessutom skulle det konservativa partiet – som det största partiet - knappast ge efter vad gäller statsministerposten. 

Centerpartiledaren föredrar därför möjligen en trepartiregering mellan Framsóknarflokkurinn, socialdemokraterna Samfylkingin och Vänsterpartiet de Gröna (VG). Det skulle i så fall bli en regering som är ovanlig för Islands del, men en sådan regering skulle nu utan tvivel helt och hållet bildas utgående från centerpartistiska förutsättningar. Framsóknarflokkurinns partiledare skulle bli statsminister. 

Centerpartiet har varit generöst med sina vallöften de senaste veckorna. Partiet anser att regeringens skuldsanering inte har fungerat som den borde och har lovat en skuldsanering som skulle bli kraftigare än hittills. Indexregleringen inom den isländska ekonomin ska bort. Och en folkomröstning ska avgöra om förhandlingarna med EU ska slutföras eller inte. 

I en treparti-regering skulle Framsóknarflokkurinn kräva en skuldsanering i enlighet med sina vallöften samt en folkomröstning där islänningarna bestämmer om de vill att förhandlingarna med EU ska slutföras eller inte. 

Men hur det än blir är parlamentsvalet ett historiskt val. 

Två nya partier har fått representanter i alltinget. Och ett stort antal röster fördelades bland många nya partier som inte fick in sina representanter. 

De nya parlamentsledamöterna är trots det ovanligt många; 27 till antalet. Den yngste ledamoten är 22 år och den äldsta är 68 år, båda kvinnor. Kvinnorna utgör nu 39,7 procent av ledamöterna medan de var 42,9 procent före valet. 

Men valdeltagandet var rekordlågt. 

Ibland talas det om att det råder en politisk kris på Island

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment