- Dette er slutten på en epoke, sier Susanna Camusso, generalsekretær i Italias største fagforbund CGIL, til Arbeidsliv i Norden: "E 'la fine di un'epoca."
Det er slutten på en epoke der de personeide partiene har vært toneangivende, med sjefspatriarken, pater patrone i spissen, som styrer som han vil, enten han heter Beppe Grillo eller Silvio Berlusconi. Men selvfølgelig, Berlusconi er den sentrale figuren. Det er han som har sittet mer eller mindre kontinuerlig ved makten i løpet av de to siste tiårene, og det er det Berlusconiana som har vokst opp rundt ham som fargelegger denne epoken som Camusso spår slutten på.
- Berlusconiana? Det er den kulturen som har gjort at mange unge jenter i dag ønsker seg nye bryster til 18-årsdagen sin, forklarer damen i godtebutikken min.
Partier har kommet og gått de siste ukene. Berlusconi har gjenopplivet Forza Italia mens det tidligere PDL, Il popolo della libertà, er blitt delt med mye følelser og gråt, mellom dem som støtter Berlusconi, og utbryterne som har startet et nytt parti, Nuovo Centrodestra, Nye sentrumhøyre, som er en del av regjeringen Enrico Letta.
Også i dag er det Berlusconis dag. TV-kanalen RAI 3 begynte som vanlig med debatt: et studio med folk for og imot, som snakker i munnen på hverandre. Men noe nytt skjedde:
- Skam, skam, skam, roper en liten folkemengde som er samlet foran mikrofonen utenfor en bedrift nord i landet: Her legges det ned arbeidsplasser i tusentalls. Folk som har viet livet sitt til jobben står plutselig uten en fremtid. Så snakker dere om Berlusconi? Snakk om arbeid til folk. Det er det som er viktig, raser den lille folkemengden.
- Ja, enig, sier programleder og snakker videre, om Berlusconi. Med en arbeidsløshet på 12,5 prosent og ungdomsledighet på over 40 prosent, er fattigdommen økende, uten at det skaper furore.
Det er snart fire måneder siden Høyesterett avsa fellende dom mot Berlusconi, og dømte ham til 4 års fengsel. Det er derfor på tide, sier mange, at politikerne viser at loven er lik for alle og at Severinoloven, oppkalt etter Paola Severino, Italias første kvinnelige justisminister og minister i regjeringen Monty, at loven som parlamentet vedtok for snart et år siden, også skal gjelde Berlusconi. Severinoloven sier blant annet at hvis du er dømt for lovbrudd i høyeste rettsinstans og får en dom mot deg på mer enn to år, er du ikke politisk valgbar og kan ikke sitte i parlamentet. Motstanderne hevder at dette er å gi loven tilbakevirkende kraft og at loven er utformet for å ramme Berlusconi.
- Jeg har ikke sovet på tre netter, sier han selv på Forza Italias nettsider, og da tenker jeg ikke på meg selv, sier han, men generelt på dette angrepet på friheten, «contro la libertà», i Italia.
Hva nå Italia?
- Berlusconi blir ikke borte, så lenge det er liv vil han kjempe i eller utenfor parlamentet, spår damen i godtebutikken.
- Dette er slutten på en epoke, men jeg vet ikke hva som kommer, sier Susanna Camusso, lederen for Italias LO.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.