Integrering av innvandrere i arbeidslivet
Side-alternativer
Side-alternativer
- I dag konkurrerer vi med hverandre om den arbeidskraften vi ønsker skal komme til landet. Foreløpig plukker vi dem vi vil ha, men det er viktig at de nordiske land samarbeider; for vi har jo også et ansvar, sier arbeidsminister Tarja Filatov.
- Det er ikke bare Finland eller Norden som har behov for arbeidskraft i de kommende åra. Hele Europa rammes av den demografiske utviklingen med et stigende antall eldre og færre yngre som kommer inn på arbeidsmarkedet. Faren for ”brain-drain” er stor, at vi tar dem som de mindre utviklede landene har bruk for selv, advarer hun.
- Samtidig må vi innse at det ikke bare er arbeidskraft vi henter. Det er mennesker; mødre og fedre med familie og egne behov. Vi må gjøre noe mer enn å utstede et grønt kort. Vi har den samme bakgrunn i Norden. Vi må samarbeide og reise det humanistiske perspektivet. Derfor er det viktig at alle parter setter seg sammen; diskuterer og utveksler erfaringer. Finland har ikke så store problemer som de andre nordiske land, men vi vil gjerne lære av dere som har lengre erfaring enn oss, sier Tarja Filatov.
- I dag kan landene selv plukke dem de vil ha, men snart kan situasjonen være omvendt. Da er det ikke sikkert at det blir Norden som står øverst på ønskelista til dem som vil ha jobb. Hvorfor skal folk ønske seg til Finland når språkbarrieren er stor og hele Europa roper etter arbeidskraft? Spør Finlands arbeidsminister Tarja Filatov. Svaret gir hun selv:
- Vi må gjøre det attraktivt å komme hit. Da må vi vise at vi behandler dem som allerede er her på en god måte