Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2002 i Skatteproblem på Novo Nordisk
Innsikt

Skatteproblem på Novo Nordisk

| Text: Christer Källström

När Danmarks största läkemedelskoncern, Novo Nordisk, skulle etablera en ny skandinavisk försäljningsenhet valde man att lägga den i Malmö. Dotterbolaget i Danmark lades ned och 40 danskar började i augusti 2000 att pendla till det nya kontoret i Malmö. För de danska pendlarna uppstod då en rad problem.

– Det är praktfullt att bron har byggts, men politikerna glömde att ta bort de hinder som hindrar integrationen, säger VD Kjell Birch vid Novo Nordisk Scandinavia.

- Det är framförallt på skatteområdet som pendlarna har det besvärligt. Vi har fått upprätta fyra olika skatteklasser för våra anställda. Detta skapar mycket extra arbete för oss och det leder också till otrygghet för personalen, som inte alltid vet hur mycket de får ut i lön beroende på skatteläget.

De fyra skatteklasserna på Novo Nordisk i Malmö ser ut så här:

  • Klass A: Svenskar som bor i Sverige och som befinner sig på sin arbetsplats.
  • Klass B: Svenskar som i huvudsak arbetar i Sverige, men som då och då är på tjänsteresa i Danmark.
  • Klass C: Danskar som jobbar halva tiden i Danmark och halva i Sverige.
  • Klass D: Danskar som tjänstgör utanför kontoret.

Beroende på var man arbetar avgörs sedan skattenivån. Det kan bli en mycket komplicerad räkneoperation eftersom en person ena dagen kan vara i Danmark, den andra i Sverige och den tredje i Norge.

– Vi menar att det inte kan vara riktigt att den olösta skattefrågan mellan Danmark och Sverige ska drabba de enskilda företagen. Nu måste frågan lyftas upp på nationell nivå och lösas en gång för alla. Det bör vara så att man vet vad man ska betala i skatt oavsett om man bor i Malmö eller i Korsör. Men trots detta krångel så ångrar vi inte att vi flyttade till Malmö. Fördelarna är många, blandningen av nationaliteter ger synergieffekter och inspiration.

h
This is themeComment