Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2002 i Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början
Innsikt

Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början

| Text: Christer Källström

Ronnie Schou Andersen, 25 år, är dansk och arbetar som kvalitetsansvarig på försäljningsfirman d line i Köpenhamn. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från Danmark till Sverige, närmare bestämt Lund.

– Men om Öresundsbron inte hade funnits hade jag aldrig kommit på tanken att flytta till Sverige, säger Ronnie.

- En annan omständighet som påverkade mitt beslut var att ett par av mina kamrater tidigare hade flyttat över Sundet. Och de trivdes mycket bra i Sverige. Så därför kändes det inte så främmande att bosätta mig i Lund.

Ett bilköp i Tyskland var också något som påverkade Ronnies beslut att flytta till Sverige. Bilen kostade honom 35000 danska kronor. Men när han skulle inregistrera den i Danmark krävde Told og Skatt-etaten 94000 kronor i avgift.

– Tidigare bodde jag i Fårevejle, som ligger 10 mil från Köpenhamn. I rusningstrafik tog det ofta en och en halv timme att komma till jobbet i Köpenhamn. Genom att flytta till Lund kortade jag ned restiden till arbetet med 45 minuter och avståndet till 3,5 mil.

Dessutom fick Ronnie låga boendekostnader; för en lägenhet på 130 kvadratmeter betalar han 4 500 danska kronor i månaden. Kostnaden för en motsvarande lägenhet i Köpenhamn ligger på mellan 10 000 och 14 000 kronor.

– Jag trivs utmärkt i Sverige. Svenskarna är öppna och tar emot en ”främling” på ett vänligt sätt. I Köpenhamn kan folk ofta vara lite ”avvaktande” och mera på distans.

– I början vållade den skånska dialekten mig en del svårigheter. Jag förstod helt enkelt inte vad folk sa. Men efter en tid och efter många frågor började jag förstå allt mer, och nu flyter det riktigt fint, säger Ronnie på en fullt begriplig dansk-skånsk dialekt.

h
This is themeComment