Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2002 i Ålänningar sökes
Innsikt

Ålänningar sökes

| Text: Sören Viktorsson

Medan Finland i stort strider mot arbetslösheten, utkämpas på Åland en helt annan batalj. Den lilla ön, med 26 000 invånare, formligen skriker efter arbetskraft. I en bred kampanj försöker man nu locka bland annat välutbildade ålänningar att återvända.

Mariehamn på vintern känns ödsligt. Mörkret kommer tidigt och lämnar vissa gator nästan folktomma. Men inne på Arbetsförmedlingen råder hög aktivitet. Härifrån leds projektet "Arbeta & Bo På Åland" av vikarierande byråchef Lasse Karlsson. 

- Vi ålänningar är ett folk av entreprenörer. Men samtidigt har utbildningsnivån av tradition varit låg och vi saknar fortfarande en teoretiskt inriktad högskola med fullständigt utbildningsprogram, berättar han och fortsätter: 

- Omkring 1993 började vi inse, att något måste göras. I en bred kampanj gick vi ut och uppmanade fler unga ålänningar att studera utanför ön. Initiativet bar frukt. På bara tre år fördubblades antalet åländska högskolestuderande utanför ön till omkring 600. 

Men, allt gick inte på räls. För, om 150 unga ålänningar tidigare valt att studera i Finland och 150 i Sverige, så valde nu omkring 450 att resa till Sverige. 

- Av de studerande i Finland återvände fortfarande många. Men, när det gäller Sverige märkte vi att majoriteten valde att stanna kvar. Precis som övriga Norden har Åland en ogynnsam befolkningspyramid. Samtidigt har ön en arbetslöshet på under två procent och rekryteringsbehovet är stort. 

- Vi insåg att om vi inte agerar snabbt, så hinner dessa högskolestuderande rota sig på nya orten, konstaterar Lasse Karlsson. Lösningen blev vad man kallar för "Kompetenslänken". 

- I och med att Åland är så litet, hade vi full kontroll och visste vilka som studerar utanför ön. Vi byggde upp en databas, där de studerande kunde presentera sig själva för öns företagare. Nästa steg, som startade år 2000, blev "Arbeta & Bo På Åland".

Bakom står Ålands högsta beslutande organ, landskapsstyrelsen, och målet är att ön år 2010 ska ha omkring 30 000 invånare.

- Nu vänder vi oss inte bara till högskolestuderande. Vår primära målgrupp är vad vi kallar "ålänningar i världen". Vi tror nämligen, att det är lättast för dem att anpassa sig till det litet speciella livet på en ö. Utöver utskick och en egen webbsida (www.komhem.nu) anordnas även informationsträffar, såväl på det svenska som finska fastlandet samt på Åland.

- När vi härförleden var i Stockholm kom 170 personer och många var seriöst intresserade av att flytta till Åland, berättar Lasse Karlsson. 

Vilka yrkesgrupper söker ni främst? 

- Läkare, sjukvårdspersonal, datafolk och personer som vill jobba inom turistnäringen. Vi behöver också ännu fler personer med genuin entreprenörsanda till ön. Resultatet hittills? - Positivt. Det senaste året har befolkningskurvan vänt uppåt och vi har blivit några hundra fler.

Fakta om Åland
  • Över 6 500 öar. 
  • Av de 26 000 invånarna bor drygt 40 procent i huvudstaden Mariehamn. 
  • Näst störst av de 16 kommunerna är Jomala, med omkring 3 000 invånare. 
  • Minst är skärgårdskommunen Sottunga med 130 invånare.
  • Åland styrs av en landskapsstyrelse, som kan ha fem till sju medlemmar, och leds av lantrådet. För närvarande är centerpartister och liberaler i koalition. 
  • Det åländska parlamentet kallas lagtinget, och dess 30 medlemmar väljs på en fyraårsperiod. 
  • Självstyrelselagen, vars senaste version trädde i kraft 1993, ger ålänningarna stor frihet att själva utforma sin vardag. Det gäller exempelvis organiseringen av hälso- och sjukvård, utbildning, näringslivets främjande samt kommunal förvaltning. Dock formas utrikespolitiken och domstolsväsendet centralt för hela landet.
  • Till det specifika med Åland hör, att området är demilitariserat. Personer som är födda på Åland eller har flyttat dit före 12 års ålder är befriade från värnplikt. 
  • Åland är sedan 1970 medlem av Nordiska Rådet och lagtinget utser två representanter. Den åländska landskapsstyrelsen deltar också i Nordiska Ministerrådets arbete.
h
This is themeComment