Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2003 i Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant i Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Regn og sol skifter. Idet vi setter foten på færøysk jord, hvelver en fargesprakende halvsirkel seg over himmelen og forsvinner i havet som omkranser grønnkledde åser. Det er som om naturen selv varsler hvor vi skal lete, for det er her den finns, skatten som færingene lever av; fisken i havet. Fisk og fiskeprodukter står for 98 % av eksportinntektene.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Fakta om Færøyene
  • Færøyene er et selvstyrt område under Danmark. Det består av 18 øyer hvorav 17 er bebodde. Det har 47.000 innbyggere. Hovedstaden er Tórshavn med 18.000 innbyggere.
  • Hjemmestyreloven av 1948 regulerer forholdet mellom de to land. Den anerkjenner både det færøyske språket og det færøyske flagget. Et bilag til loven angir på hvilke saksområder Færøyene har selvstyre og hvilke saker som ligger under dansk lovgivning. Listen over saker der Færøyene har selvstyre blir stadig lengre.
  • Hjemmestyret har en lovgivende forsamling; Lagtinget, og en utøvende myndighet; landsstyret, som tilsvarer en regjering.
  • Siden 2002 består landsstyret av en koalisjon mellom 4 partier: Folkeflokken, Det Republikanske Parti, Selvstyrepartiet og Centerpartiet som alle har forskjellig ståsted i selvstyredebatten om forholdet til Danmark.
  • Færøyene er ikke medlem av EU, men har siden 1992 en handelsavtale med EU. Myntenhet er den samme som i Danmark.
  • Arbeidsstyrken er antatt å være ca 25.000 personer.

 Kilde: Rigsombudsmanden på Færøerne – Beretning 2002

h
This is themeComment