Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Hotellvistelse i A-kassans regi
Innsikt

Hotellvistelse i A-kassans regi

| Text och foto: Gunhild Wallin

På Färöarna är mellan två och tre procent av den arbetsföra befolkningen arbetslösa, lite varierande beroende på säsong. Den som vill kan få okonventionell hjälp att komma igång igen. För den arbetslöse finns möjlighet att få tre till fyra dagars vistelse på hotell med gruppsamtal och psykologhjälp på programmet.

- Det finns en idé bakom det. Efter den kris som arbetslöshet kan innebära kan den enskilde behöva psykologiskt stöd och en kurs som tar fasta på den egna utvecklingen. Vi har mycket bra resultat av sådana kurser. Succén är större än med andra kurser, säger Elisabeth O Gaardebo, chef för ALS, den fristående organisation som betalar ut arbetslöshetskassa och från och med i 2001 också föräldrapenning. 

Arbetslöshetsförsäkring är en relativt ny företeelse på Färöarna. Lagen trädde i kraft 1992 efter att en partssammansatt grupp hade utrett frågan. Det offentliga trädde in med 20 miljoner och två procent drogs från arbetstagare, respektive löntagare. Meningen var att den nya av ”Arbeidsloysisskipan”, som kom att förkortas ALS, också skulle svara för arbetsförmedling och kortare kurser för de arbetslösa. 

Det beslutades också att verksamheten skulle ligga utanför den offentliga verksamheten. Men ungefär samtidigt som den nya arbetslöshetsersättning trädde i kraft, kom den stora kris som innebar att 7000 färöingar lämnade landet och sökte arbete på annat håll.

- Det blev en våldsam start och det strömmade in arbetslösa. Det var många och de flesta var ovana vid att det fanns en arbetslöshetskassa. Till exempel trodde människor att de var tvungna att använda alla sparade pengar innan de kom hit. Det finns många berättelser om detta, säger Elisabeth O Gaardebo. 

När det var som värst var 20 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslös. Man förlängde ersättningstiderna, men sänkte nivåerna. Sedan starten har ALS varit i kontakt med over 13000 människor. Numera råder brist på arbetskraft inom vissa yrken och det behövs till exempel hantverkare, läkare och akademiker. Det är de okvalificerade som i första hand saknar arbete och där är kvinnorna i majoritet. Att både barnomsorg och äldrevård är dåligt utbyggd försvårar också för kvinnorna att komma i arbete, berättar Elisabeth O Gaardebo. 

- Bristen på barnsomsorg gör det svårt för många att komma tillbaka efter den stora utflyttningen i början av 90-talet. I dag täcks inte behovet, utan det är vi kvinnor som tar på oss ansvaret för barn och äldre. Detta är ett stort och viktigt tema på Färöarna, säger hon. 

ALS har idag 480 miljoner kronor i kapital och styrs av en partssammansatt styrelse där också offentlig verksamhet är representerad. Men ALS organisation har allt mer kommit att bli ett politiskt tema. Det har rests juridiska invändningar mot att ALS är fristående. 

- Det är många diskussioner kring oss. Den akuta frågan är om vi ska finnas innanför eller kan förbli utanför det offentliga systemet. Men enligt vår uppgift vill vi behålla vårt egenkapital och frågan är om vi kan göra det om vi hamnar inom offentlig verksamhet, säger Elisabeth O Gaardebo.

h
This is themeComment