Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2009 i Den fleksible danske model under pres

Send denne siden

Skriv inn e-postadressen til vennen din, og vi sender vedkommende en e-post med en lenke til denne siden.
Adresse-informasjon
(Påkrevd)
E-post-adressen som siden skal sendes til.
(Påkrevd)
Epostadressen din.
En kommentar til denne lenken.
MAN Diesel i Frederikshavn

Færre ordrer fik i september 2009 den tyske virksomhed tyske MAN Diesel til at fyre halvdelen af de 1000 medarbejdere på selskabets fabrik i Frederikshavn i Nordjylland. Inden næste sommer flytter produktionen af store dieselmotorer til Tyskland, mens andre produktioner overføres til andre afdelinger i Danmark.

Indtil den drastiske fyringsrunde var MAN Diesel blandt de største arbejdspladser i Frederikshavn. Virksomheden har en langt over 100 år gammel historie med rødder i to gamle hæderkronede virksomheder. Den ene er Burmeister & Wain, B&W. Den anden er motorfabrikken Brdr. Houmøllers Jernstøberi i Frederikshavn, der blev grundlagt tilbage i 1883 og siden omdøbt til Alpha Diesel.

Fælles nordiske udfordringer

Presset mod flexicurity-modellen er ikke kun stigende i Danmark. Samme mønster ses i de øvrige nordiske lande, vurderer Niklas Bruun, professor på Hanken School of Economics I Finland.

- Der er i hele Norden en klar tendens, at balancen i flexicurity-modellen forskubber sig. Der bliver helt generelt mere fleksibilitet og mindre sikkerhed.

Det finder professoren især tydeligt i Sverige, hvor fagforeningerne mister medlemmer med stor fart. Samtidig kan den høje svenske ungdomsarbejdsløshed betyde et opgør med princippet om, at den sidst ansatte, ryger først ud, hvis der skal fyres folk. I Finland er tendensen ikke så tydelig, men den er der, og viser sig især i de kollektive aftaler, mener Niklas Bruun.

h
This is themeComment