Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Nyheter 2015 i Arbetsförmedlingen i EU ska förstärkas
Nyhet

Arbetsförmedlingen i EU ska förstärkas

| Text: Bengt Rolfer

EU-kommissionen vill bygga ut det så kallade Euresnätverket för arbetsförmedling över gränserna. Syftet är att förbättra matchningen och öka rörligheten över gränserna. Förslaget ska inom kort behandlas av EU-parlamentets sysselsättningsutskott.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men vi har vissa ändringsförslag som jag hoppas att parlamentet och arbetsmarknadsministrarna kan enas om, säger utskottsledamoten Ole Christensen, som representerar de danska socialdemokraterna.

Kommissionens förslag är en del av EU:s sysselsättningsstrategi. Det går ut på att förstärka det befintliga nätverket mellan EU-ländernas offentliga arbetsförmedlingar (även Norge och Island ingår i nätverket). 

Målet är att alla lediga platser inom nätverket ska utannonseras på en jättestor portal där de ska finnas tillgängliga på alla berörda språk. Andra aktörer som till exempel privata bemanningsföretag ska kunna bli Eurespartners och ingå i nätverket. Arbetssökande ska kunna lägga in sina CV i portalen. Tanken är också att utarbeta ett klassificeringssystem för automatisk matchning mellan lediga jobb och arbetssökande.

– Målet är att portalen ska innehålla ett nästan komplett utbud av lediga platser, skriver EU-kommissionen i förslaget.

"Kommissionen går för långt"

Men där tycker Ole Christensen och många andra att kommissionen går för långt.

– Jag har diskuterat detta med arbetsgivare och fackföreningar i Danmark och lagt in ett par ändringsförslag. Jag tycker att bara permanenta jobb ska läggas in. Annars finns det risk att det blir ökad konkurrens om låglönejobben och det kan inte vara avsikten. Det blir som att skjuta småfågel med kanoner, säger han.

Ole Christensen vill att arbetsmarknadens parter ska spela en större roll inom Eures för att garantera kvaliteten på de jobb som läggs in i portalen. Han har gott hopp om att det kommer att bli så.

– Dessutom vill jag att det ska vara frivilligt för arbetsgivarna att lägga ut sina lediga jobb på portalen – något som inte klart framgår av förslaget, säger han. 

Även utskottets ordförande, den svenska socialdemokraten Marita Ulvskog, stödjer huvuddragen i förslaget. Men också hon tycker att kommissionen tar i för mycket.

– EU-kommissionen spinner alltid stora vävar, men i grunden är det ingen orimlig tanke att de lediga platser som finns i Europa förmedlas gemensamt, säger hon.

Ändå har det kommit in flera hundra ändringsförslag som ska behandlas av utskottet den 11 maj.

– Det är klart att det finns olika uppfattningar, men jag ser ändå ingen större dramatik i detta. Det mesta handlar om att man vill skapa ordning och reda och ökad öppenhet, säger Marita Ulvskog.

 

h
This is themeComment