Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Nyheter 2015 i Poul Nielson ska utreda nordiskt samarbete inom arbetslivet
Nyhet

Poul Nielson ska utreda nordiskt samarbete inom arbetslivet

| Text: Björn Lindahl

Hela den nordiska arbetslivssektorn ska genomlysas av Poul Nielson, tidigare dansk minister och EU- kommissionär, på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Utredaren ska ge rekommendationer om hur det nordiska samarbetet på arbetslivsområdet ska förstärkas.

Efter att den förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg såg på det nordiska samarbetet inom försvars- och säkerhetspolitiken och den förre svenske socialministern Bo Könberg såg på den nordiska hälsosektorn är det nu dags för arbetslivet.

– Vi får nu en genomlysning av ett område som traditionellt har varit mycket centralt i det nordiska samarbetet, men som de senaste åren har hamnat i skuggan av utvecklingen i Europa, säger Dagfinn Høybråten, Nordiska ministerrådets generalsekreterare.

Poul Nielson ska också se på hur de nordiska länderna ska samordna sin arbetslivspolitik i EU/EES-frågor samt i organisationer som OECD och ILO.

Som en del i arbetet ska Poul Nielson också ta initiativ som kan stärka Nordiska ministerrådets målsättningar om att främja sysselsättning och låg arbetslöshet, ett inkluderande arbetsliv och god arbetsmiljö. Som en del i den analysen kommer han även att granska det nordiska trepartssamarbetet.

– Jag ser fram emot uppdraget och att samarbeta med Nordiska ministerrådet och alla aktörerna runtom i Norden, säger Poul Nielson.

Nielson ska under försommaren och hösten 2015 besöka alla de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland för att träffa den minister som är ansvarig för arbetslivsområdet samt arbetsmarknadens parter. Utöver detta planeras även möten med myndighetschefer, forskare, samhällsdebattörer, NGO-företrädare och andra aktörer med inflytande på det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet.

 

Fakta

Poul Nielson

(Foto: Norden.org)

Poul Nielson har varit ledamot av Folketinget för Socialdemokraterne. 

Han var energiminister 1979-1982 i Anker Jørgensens regering och biståndsminister 1994-1999 i Poul Nyrup Rasmussens regering. 

1999-2004 var han EU-kommissionär och ansvarig för biståndsfrågor.

h
This is themeComment