Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2012 i Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?
Leder

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?

| Text: Björn Lindahl, fungerende redaktør

Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.

Redan 1969 bildades en gemensam arbetsgrupp för de nordiska televerken. 1981 kom världens första helautomatiska mobiltelefonsystem: NMT (Nordiskt mobiltelefonsystem).

1992 digitaliserades mobiltelefonsystemet och kallades för GSM. Telefonerna blev mindre och mindre men innehöll allt mer: kameror, räkneapparater, spel och musik. Nokia blev världens största producent av mobiltelefoner och var länge tekniskt ledande.

- Nokia skapade smarttelefonen, men när den mobila världen med ständig uppkoppling blev verklighet tappade den finska mobiltelejätten greppet, skriver Carl-Gustav Lindén, som följt Nokia tätt i många år.

Problemet sägs vara att operativsystemet som Nokia använde var föråldrat. Därför beslöt bolaget att inleda ett samarbete med Microsoft i stället.

- Nu håller hela Finland andan i väntan på besked om denna kursändring kommer att ge resultat.

Under tiden måste tusentals anställda sägas upp – men det innebär också möjligheter. Många nya företag kommer att bildas. Mobiltelefonerna har samtidigt blivit en arena för kampen om att konstruera appar, de små tillbehörsprogrammen som ofta också används för att öppna dörren till de stora datasystemen. Svenska Decuria är ett av de många företag som nu arbetar med att utveckla mobilappar. De kommer att påverka arbetslivet på sätt vi ännu inte anar.

Konkurrensen om de bästa systemutvecklarna är stenhård. Det är inte bara pengar som gäller. Lika viktig är möjligheten att både kunna jobba och leva. Det ska vara kul på jobbet, finnas bra förmåner och varje individ får en egen utvecklingsplan, skriver Gunhild Wallin som besökte Decuria i Gamla Stan i Stockholm.

- Vi vill vara en drömarbetsplats, säger Elin Lundström.

Det är ord som klingar ljuvt i Palle Ørbæks öron. Han är direktör för det danska Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø och har sett att stress blivit ett av de största problemen i hela Europa. Men orsakerna till stress är komplexa. Det är inte bara ett arbetsmiljöproblem.

- 24/7-samhället breder ut sig. När vi säger att våra jobb stressar oss mer, handlar det ofta om att summan av jobbrelaterade och privata stressfaktorer har blivit större, säger han i Marie Preislers porträtt.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment