Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2012 i Ledare: Ungdom på kanten
Leder

Ledare: Ungdom på kanten

| Text: fungerende redaktør Björn Lindahl

Ungdomsarbetslösheten är ett problem där den fria nordiska arbetsmarknaden borde vara en del av lösningen. ”Jobbresan” i regi av Nordjobb är ett spännande försök att ta bort de trösklar som finns.

Nordjobb har sedan starten 1985 gett ungdomar mellan 18-28 år möjligheten att arbeta i ett annat nordiskt land. Genom olika kulturella aktiviteter och den samhörighet som skapas mellan nordjobbarna vidgas upplevelsen och bidrar till att förstärka den fria nordiska arbetsmarknaden.

Nordjobb finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet, Föreningarna Norden, medverkande arbetsgivare och nationella arbetskraftsmyndigheter. Sedan starten har 21 000 nordiska ungdomar fått sommarjobb tack vare Nordjobb.

Hittills har emellertid varken nordjobbarna eller de ungdomar som flyttar på egen hand kommit från den grupp som går arbetslösa. Kartläggningen av gränspendlarna i Norden som gjorts visar att bara 1,4 procent av de svenska ungdomar som flyttar till Danmark och Norge hade någon typ av arbetslöshetsstöd.

I sommar har Nordjobb försökt underlätta för de ungdomar som är arbetslösa att också dra nytta av den fria nordiska arbetsmarknaden . I samarbete med Arbetsförmedlingen och den svenska kommunen Söderhamn, 30 mil norr om Stockholm, kommer 80 ungdomar få möjligheten att resa till Oslo och leta efter jobb. Innan de reser får de en månadslång kurs och den första tiden i Norge får de bo gratis. Därefter måste de stå på egna ben.

Det är ett av de projekt som bör få plats i den databank av goda projekt som kan bekämpa ungdomsarbetslösheten som Nordens Välfärdscenter fått i uppdrag att upprätta. I rapporten ”Unge på kanten” framhävs det att det största problemet är de ungdomar som varken har arbete eller deltar i någon form av utbildning. Den gruppen utgör nu 5 – 10 procent av ungdomarna i åldern 15-24 år i Norden.

Kartläggningen av politiken för att bekämpa ungdomsarbetslösheten visar att det är stora skillnader mellan de nordiska länderna. Danmark är kanske det land som har haft den mest helhetliga och intensiva ungdomspolitiken. Trots detta har ungdomsarbetslösheten fortsatt att öka. På fyra år har den tredubblats. Förhandlingarna med arbetsmarknadens parter om en ”ungepakke” har brutit ihop, rapporterar Marie Preisler från Köpenhamn, men regeringen lovar ändå handling.

Vi önskar läsarna av Arbeidsliv i Norden en fin sommar!

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment