Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2012 i Leder: Samarbeid under press
Leder

Leder: Samarbeid under press

| AV Berit Kvam

Reaksjonene lot ikke vente på seg da nyheten ble sluppet om at ansatte i SAS skulle jobbe lengre for mindre lønn, og det presentert som et fait accompli: konkurs eller aksept. Hvor var det blitt av den nordiske forhandlingsmodellen?

Og hva med flysikkerheten? En arbeidstid opp til 47,5 timer i uken? Så viser det seg at reglene i EU tillater lengre ukentlige arbeidstider, og som vår arbeidsrettsekspert skriver, er reglene under oppmyking. Men en trøtt pilot er en farlig pilot, og forslagene som ligger til behandling i Brussel truer flysikkerheten. Det mener både pilotenes organisasjoner og flysikkerhetsmyndighetene. Nordiske fagforeninger kjemper aktivt imot det nye regimet, og 22. januar er det tillyst protestaksjoner i hele Europa.

Flybransjen er kanskje den bransjen som er blitt hardest rammet av den globale konkurransen. I Finland har man allerede tilpasset seg og lært seg å leve med tumulter, hevder fagforeningsleder Juhani Haapasaari som tror at de verste tidene med sparetiltak nå er over for Finnair.

Globaliseringen presser arbeidsvilkårene i flybransjen er tittelen vi har satt på månedens tema. Her tar den danske arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen et nådeløst oppgjør med SAS-ledelsens ultimatum, som han mener er unordisk og bryter med den nordiske forhandlingsmodellen. Han frykter at det skal skape presedens og føre til at flere arbeidsgivere vil presse lønnen ned. Er det en bit av den medisinen Sør- Europa så bittert har spist som Norden nå får kjenne smaken av? Fagforeningsleder Bente Sorgenfrey er bekymret for det: Å skjære i lønnen, forringer folks kjøpekraft. Det går utover forbruket og veksten og skaper en nedadgående spiral.

Hvordan skal Norden hevde seg i den globale konkurransen, er en utfordring man brytes med også i det nordiske samarbeidet. Da blir den nordiske modellen med et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og et arbeidsmiljø som ivaretar helsa, fremhevet som et konkurransefortrinn når vi skal ut på markedet og konkurrere om kompetanse. Nettopp slik danske Flemming Ibsen sier, er det en erkjennelse at en må stå sammen i møte med utfordringene. Derfor oppfattes SAS-modellen som fremmed og truende, men det spørs likevel om det ikke er mer som skal til for å vippe de tunge tradisjonene som bygger på samarbeidets ånd av banen. 

 

 

 

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment