Alle ønsker vi et arbeidsliv å leve med. Hvordan får man det? Vi har spurt ansatte på arbeidsplasser som vinner priser for sitt gode arbeidsmiljø, eksperter og andre som tar arbeidsmiljøet på alvor: Hva skal til for å skape forandring til det bedre?
Det er ikke lenge siden muskel- og skjelettlidelser var den største helserisikoen i arbeidslivet. Nå topper psykososiale problemer statistikken. Samtidig er vi ikke kvitt skader og ulykker på mer tradisjonelle arbeidsplasser. Ulike generasjoner av arbeidsmiljøproblemer lever side om side, og nye kommer til.
Nanoteknologi er en ny trussel. Stadig flere utsettes for nanopartikler i jobben. Foreløpig overskuer en ikke farene ved dette. Den største risikoen er derfor manglende kunnskap om hvilke materialer man håndterer og hvordan de skal behandles, sier ekspertene til Arbeidsliv i Norden. Her har NIVA (The Nordic Institute for Advanced Training in Occupational Health) gjort nybrottsarbeid og arrangert kurs om nanosikkerhet siden 2010.
Uavhengig av hvilke utfordringer som preger arbeidsmiljøet, er forandring til det bedre mulig, viser de prisvinnende eksemplene fra Danmark og Sverige i månedens tema.
Unge er mest utsatt på arbeidsmarkedet og kommer oftere ut for ulykker og skader. «Jeg følger sikkerhetsinstruksene», sier Mathias. Han jobber i supermarkedkjeden Netto som gjennom Nettocare har jobbet med fellesskap, opplæring og feedback for å forbedre det psykiske arbeidsmiljøet, og som nå er nominert til den danske Arbeidsmiljøprisen 2014 for sin innsats.
Fra Sverige forteller ansatte på sykehuset i Karlstad om hvordan de omgjorde Kirurgavdeling 6 til en pasientnær organisasjon til det beste for pasientene. Med omleggingen fulgte også et bedre og mer innovativt arbeidsmiljø. Nylig fikk de Suntarbetslivs arbeidsmiljøpris for forandringsarbeidet.
Ingen ting gjør seg selv, sier Eva Vingård, professor emerita ved Universitet i Uppsala. Hun har funnet tretten faktorer som bidrar til en friskere arbeidsplass, men først og fremst, sier hun, handler det om god ledelse, rettferdighet og god kommunikasjon i en frisk struktur.
Eva Vingård mener at interessen for forebyggende arbeidsmiljøarbeid er økende, og at det i stor grad skyldes at det er psykososiale vansker som utgjør det største arbeidsmiljøproblemet. Psykososiale problemer er lettere å forebygge enn å reparere i etterkant. Det er positivt når den seneste arbeidsmiljøundersøkelsen fra Eurofound viser at en av fire arbeidstakere har psykososiale vansker.
Hva skal til? Satsing på kunnskap og samarbeid, men først og fremst systematisk innsats for å få et arbeidsmiljø i forandring til det bedre.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.