Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2016 i Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general
Leder

Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general

| Av Björn Lindahl tf chefredaktör

Under det gångna året fick Danmark sin första kvinnliga ledare för LO och Norge sin första kvinnliga ordförande i Högsta domstolen. Fortfarande finns det några få maktpositioner bland de 24 som Arbeidsliv i Norden mäter som ingen kvinna haft. Men den enda position som aldrig har erövrats av en kvinna i något nordiskt land, är överbefälhavare för försvaret.

Därför har vi i år valt jämställdhet i krig och fred som vårt tema när vi för sjätte gången presenterar vår jämställdhetsbarometer.

- Det finns inga genvägar om man ska få en kvinnlig ÖB. Det tar lika lång tid för en kvinna att bli general som en man, påpekar generalmajor Kristin Lund, som utnämnts till den första kvinnliga ledaren för en av FN:s fredsbevarande operationer.

I årets barometer är resultatet för hela Norden en nedgång på tre poäng. Barometern är konstruerad så att 100 poäng innebär full jämställdhet på de 24 maktpositionerna. I år kom kvinnorna upp i 66 poäng.

Den svaga nedgången döljer att den historiskt sett för kvinnorna mycket starka danska regeringen som Helle Thorning-Schmidt ledde fram till den 28 juni i fjol – där tre kvinnliga partiledare satt på framträdande positioner – efterföljdes av Lars Løkke Rasmussens regering där det bara var kvinnor på två av de 13 ministerposterna som vi mäter. 

Se alla artiklarna i tema

Att de nordiska länderna sneglar på varandra är det inget tvivel om. Danska småbarnsföräldrar vill ha samma möjlighet till att arbeta deltid som de svenska småbarnsföräldrarna har. 71 procent av danskarna anser att småbarnsföräldrarna bör kunna få arbeta deltid. 

I Sverige är föräldraledigheten på 480 dagar, där åtta veckor är öronmärkta för både far och mor. Men Danmark är delat – 45 procent vill kopiera den svenska modellen, 44 procent är emot.

Sveriges utrikespolitik väcker också uppmärksamhet, efter att Margot Wallström blev den första utrikesministern som 2014 deklarerade att landet ska föra en feministisk utrikespolitik.

Arbeidsliv i Norden intervjuar Ann Bernes, nyutnämnd ambassadör för en feministisk utrikespolitik . På frågan hur detta tas emot i andra länder hänvisar hon till det svar utrikesminister Margot Wallström brukar ge: ”I början fanns det en fnissfaktor, men den har med tiden gett med sig och ersatts av intresse och respekt.”

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment