är Nordens dag. Det markerades bland annat på Karl Johan i Oslo.
Norden heter detsamma på danska, norska och svenska. Men det heter Norðurlöndin på isländska, Norðurlond på färöiska, Pohjoismaat på finska, och Nunani Avannarlern på kalaallisut, som språket som talas på Grönland kallas.
Språkligt sett är Norden uppdelat i fyra språkgrupper där skillnaderna sinsemellan är större än nästan någon annan stans i Europa. De skandinaviska språken är relativt lika, men avståndet till isländskan och färöiskan är för stort för att de två språken ska vara begripliga för andra skandinaver.
Finska, grönländska och samiska är helt skilda språk, även om det sista talas i tre av de nordiska länderna. Finland har en större språkgemenskap med Estland än med något annat nordiskt land, medan grönländarna utan problem samtalar med inuiterna i Kanada.
Historisk sett har gränserna i Norden inte ändrats sedan 1800-talet, bortsett från att Finland förlorade en del av Karelen till Ryssland under det andra världskriget.
Norden var förenklat ett enda land under 1400-talet. Under 1500-talet fram till och med 1700-talet var det uppdelat i två riken, Danmark och Sverige.
Vid början av 1800-talet splittrades Sverige. Finland blev en del av Ryssland. Danmark splittrades så att Norge blev självständigt, men det delade kung med Sverige i en personalunion.
Under 1900-talet blev först Norge helt självständigt 1905, därefter Finland 1917 och till sist Island 1944.
Under slutet av 1900-talet blev Åland, Färöarna och Grönland självstyrande områden. Samtidigt gick först Danmark (1973), så Finland och Sverige (1995) med i EU, medan Norge och Island valde samarbetsformen EES.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.