Eygló Harðardóttir är socialminister på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Inom de flesta utskotten är den skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon tror att andelen kvinnor snart kommer att öka.
Eygló Harðardóttir har bara varit på jobbet ett fåtal dagar och håller fortfarande på att lära sig hur allting fungerar. Svåra arbetsuppgifter väntar de nya ministrarna. De är alla unga, de flesta i 40-års åldern och de har endast suttit en kort tid i det isländska parlamentet, alltinget. Eygló Harðardóttir blev vald till alltinget 2008 men har trots det redan blivit socialminister. Jämställdheten tillhör ministerns ämnesområden.
Endast tre av den nya regeringens nio ministrar är kvinnor. Många är nu förundrade över den ojämna könsfördelningen. Dessutom är könsfördelningen inom alltingsutskotten mycket ojämn.
Men Eygló Harðardóttir är inte särskilt oroad. Arbetet med jämställdhetsfrågorna pågår hela tiden, både inom partierna och också inom alltinget och regeringen. Men det räcker inte. Hon säger att politikerna alltid måste följa med utvecklingen och vara på sin vakt så att fördelningen mellan könen hålls jämn.
Eygló Harðardóttir poängterar att utskotten kommer att genomgå förändringar under valperioden och att det då kan bli ett större antal kvinnliga ledamöter. Hon poängterar också att regeringen planerar att utse den tionde ministern och att det kan bli en kvinna.
Ministern anser också att väljarnas krav på förändringar reflekteras i valet av ministrar. Hon poängterar att ingen av ministrarna har varit ministrar tidigare. De har dessutom hög utbildning.
- Utbildningsnivån inom regeringen är högre än någonsin tidigare. Många ministrar har också studerat utomlands under en längre eller kortare tid, säger hon och tror att den nya regeringen är öppen för nya idéer.
- Vi är unga och vågar prova nya saker men vad det leder till - det är naturligtvis någonting som framtiden kommer att visa, fortsätter hon.
Många islänningar förväntar sig löneförhöjningar när förhandlingarna om de nya kollektivavtalen börjar i höst. Isländska arbetstagare anser sig ha fått sämre lönevillkor under de senaste åren, eftersom endast låginkomsttagarna har fått löneförhöjningar. Oro kan bryta ut på arbetsmarknaden, hushållen kräver en större skuldsanering än tidigare och arbetstagarna anser att det nu är på tiden att lönerna höjs rejält.
Socialministern anser att den isländska ekonomin fortfarande står och stampar på stället, att investeringar historiskt sett befinner sig på en låg nivå och att de ekonomiska prognoserna inte har infriats. Hon säger att det är viktigt att stimulera ekonomin för att företagen ska börja investera. Men den största förändringen för familjerna blir när skuldsaneringen har ägt rum.
- Skuldsaneringen innebär den största förbättringen av livsvillkoren, säger ministern.
- Det är också viktigt att räntenivån blir lägre, det är troligen viktigare än procenthöjningar i kollektivavtalen, fortsätter hon.
Den nya regeringen lägger vikt vid fortsatt bra samarbete med arbetsmarknadsparterna. Eygló Harðardóttir är stolt över att samarbetet på den isländska arbetsmarknaden fungerat så bra och säger att hon nu har bett om ett möte med LO och arbetsgivarorganisationerna.
Den isländska regeringen avstår från fortsatta förhandlingar med EU. Minister Eygló Harðardóttir säger att Island trots det kommer att föra en öppen utrikespolitik inriktad på samarbete. Regeringen välkomnar ett samarbete med alla världens länder, både de nordiska broderfolken och också stormakterna. Ministern är övertygad om att det kommer att reflekteras i den nya strategin som nu planeras inom utrikesministeriet och statsministeriet.
Mycket kommer att hända inom de nordliga områdena i framtiden. Island har Norge som förebild. Ministern poängterar att Norge har fattat beslutet att stå utanför EU samt att norrmännen har fört en framgångsrik utrikespolitik, bland annat i kampen för fred.
- Island kan driva en aktiv utrikespolitik på den internationella arenan på likadana villkor som Norge, anser hon.
- Norge står utanför EU men har ett bra samarbete med EFTA och andra länder. Det är någonting som Island borde sträva efter, fortsätter hon.
Vilken bok läser du just nu?
Detektivromanen Mordet i Prästgården av Agatha Christie. Det är så enkelt att läsa Agatha Christies böcker. De har en början, en mitt och ett slut och mysteriet blir alltid löst på slutet. När man har olika projekt som inte nödvändigtvis fungerar på det sättet kan man vila när man läser en sådan bok.
Vilket arbetsredskap på kontoret värdesätter du högst?
Mobilen. Jag har min dagbok, email, kontaktlista och kindle i mobilen.
Har du någon dold talang?
Jag läser snabbt. Det är bra att kunna det i mitt arbete. Jag kan läsa genom att snabbt föra blicken över en sida, men det kan hända att jag senare när jag läser texten igen upptäcker kapitel som jag inte kommer ihåg sedan tidigare.
Vigdís. Vigdís Finnbogadóttir. Och så ville jag bli läkare. När jag tänker tillbaka nu så tror jag att detta visar hur viktigt det är att ha bra förebilder för barnen.
Eygló Harðardóttir är 41 år, gift och har två döttrar. Hon har en fil.kand. i konsthistoria från Stockholms universitet och har studerat ekonomi vid Islands universitet.
Eygló Harðardóttir har varit aktiv inom det centerpartistiska Framsóknarflokkurinn sedan 2003, till en början inom kommunalpolitiken. Hon har varit alltingsledamot sedan 2008. Socialminister sedan 2013.
Eygló Harðardóttir är en duktig och ansvarsmedveten person som alltid jobbar hårt. Hon har ett starkt rättsmedvetande, är mycket bestämd och låter inte andra köra med sig, men är rättvis enligt maken Sigurður E. Vilhelmsson.
Eyglós största intressen är politik och samhällsfrågor. Hon är intresserad av mat och matlagning och tycker om att smaka på nya rätter under resor utomlands. Hon är duktig på handarbete och stickar gärna en till två tröjor under jullovet.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.