Islands social- och jämställdhetsminister Ásmundur Einar ansvarar också för arbetslivsfrågorna. Han träffade parterna på arbetsmarknaden redan den första veckan han var minister. Under den närmaste tiden är två saker livsviktiga, enligt honom: Att bibehålla den goda kontakten med arbetsmarknadsparterna och att förstärka tilliten mellan ministeriet, regeringen och parterna.
- Arbetsmarknaden ska kunna lita på att ministern eller regeringen håller sina löften. Det är nyckeln till stabiliteten på arbetsmarknaden, säger han.
Ásmundur Einar Daðason är en klassisk välfärdspolitiker som är intresserad av att förstärka barnfamiljernas ställning och råda bot på fattigdomen på Island.
Ásmundur Einar är bara 35 år gammal. Trots det har han varit alltingsledamot sedan 2009, först för Vänsterpartiet-De Gröna (VG) och därefter centerpartiet Framsóknarflokkurinn. Han sitter nu i en regering som leds av hans gamla parti VG, som har statsministerposten med Katrín Jakobsdóttir.
Ásmundur Einar förklarar att han bestämde sig för att lämna VG efter finanskraschen på Island för snart tio år sedan. Han kände då att VG var för vänsterorienterat. Han var på den tiden ordförande för en organisation som kallas Heimssýn, som samlar de isländska EU-motståndarna.
- Jag har alltid varit emot ett medlemskap i EU för Islands del. Den åsikten har inte förändrats, förklarar han.
På den punkten finns det inga oöverensstämmelser med Katrín Jakobsdóttir, som också är EU-motståndare.
Ásmundur Einar anser att Island nu ska förstärka välfärdssamhället. Island får inte sacka efter i välfärdspolitiken anser han.
Det är många uppgifter som väntar. Fattigdomen på Island ska kartläggas innan regeringen bestämmer hur och vad man ska göra åt det problemet. Ministern anser att det är viktigt att förbättra välfärdssystemet, speciellt för barnen och barnfamiljerna genom barnbidrag, men också sjukvårdssystemet och det sociala skyddsnätet i landet.
Ásmundur Einar planerar att förändra föräldraledigheten, både med tanke på att förstärka jämställdheten mellan könen och för att stödja familjerna. Planen är att föräldrapenningen ska bli högre och att de nyblivna föräldrarna ska kunna stanna hemma under en längre tid än tidigare. Exakt hur förändringarna blir vet han inte ännu men detta ska han komma in på under sina diskussioner med arbetsmarknadsparterna inför kollektivavtalen 2018-2019.
Ásmundur Einar är också oroad för att unga i allt större utsträckning ska bli inaktiva på arbetsmarknaden. Allt större andel har mentala problem och de riskerar att hamna utanför. Samhället förändras snabbt, föräldrarna har krävande arbeten och hastigheten ökar. Den nya tekniken påverkar samhällets utveckling.
Ásmundur Einar tror att de unga blir överösta av ny teknik och olika intryck, med den påföljden att de börjar må dåligt. Han anser att barnen behöver mer stöd i det nya samhället och föräldrarna måste stöttas för att bättre kunna ta hand om sina barn.
Arbetsmarknadspolitiken har en avgörande betydelse för den ekonomiska stabiliteten på Island under de närmaste två åren. Utvecklingen kan bli avgörande både för regeringens politiska liv och befolkningens livsvillkor. För att uppnå överenskommelse för kollektivavtal bidrar regeringen gärna med åtgärder av olika slag. Eller lagstiftning.
Ministern berättar att han redan har träffat arbetsmarknadsparterna under sin första vecka på ministerposten. Han tänker bibehålla den goda kontakten med dem samtidigt som han ska förstärka tilliten mellan ministeriet, regeringen och parterna. Arbetsmarknaden ska kunna lita på att ministern eller regeringen håller sina löften. Det är nyckeln till stabiliteten på arbetsmarknaden, hävdar han.
- Vad som sedan händer är en annan sak. Här på ministeriet har vi hand om socialförsäkringsfrågor, bostadsfrågor, välfärdsfrågor och arbetsmarknadsfrågor i allmänhet. Det är många saker som kan påverka arbetsmarknadens utveckling, inte minst lagstiftningen på bostadsmarknaden, säger han.
Island har fått internationell uppmärksamhet på grund av den nya lagstiftningen om likalönsstandarden som ska försäkra att kvinnor och män får samma löner för samma arbete. Ministeriet ska snart börja förbereda införandet av likalöonsstandarden. Under de närmaste åren ska likalönsstandarden introduceras inom de största företagen på Island, men så småningom ska också mindre företag börja följa standarden.
På Island finns en oförklarad löneklyfta på 5-7 procent mellan könen, trots att man under en längre tid försökt råda bot på löneskillnaden. Ásmundur Einar förklarar att alla inom det isländska samhället anser att det är viktigt att könen ska ha lika lön för lika arbete. Enligt honom måste införandet av likalönsstandarden bli obligatoriskt, för att annars ställer företagen sig passiva och tillämpar inte standarden.
- Det är viktigt, inte bara för den politiska imagen utan också för jämställdheten och samhället i sin helhet. Vi tror att om jämställdheten förstärks har det positiv inverkan på ekonomin, resonerar han.
Han har tidigare varit aktiv i nordiska sammanhang. Det nordiska samarbetet är viktigt anser han och Island har enligt honom alltid lagt stor vikt vid samarbetet inom Norden, både inom arbetsliv, sport och kultur.
- När jag var medlem av Nordiska rådet lärde jag känna det nordiska samarbetet, säger han.
Ásmundur Einar har släktingar i Norge. Han har bott i Stavanger och talar flytande norska.
Socialministern är utbildad lantbrukar och har lantbrukarbakgrund genom sin pappas gård på nordvästra Island där han vistades om somrarna i sin barndom. Som barn flyttade han runt tillsammans med sin mamma men jag tillbringade alltid sommaren hos min pappa ute på landet.
- Jag har alltid varit väldigt aktiv inom föreningslivet också. Redan som ung blev jag aktiv inom politiken. Jag har alltid behållit kontakten med mina rötter, berättar Ásmundur Einar Daðason.
Jämställdhet är viktigt för Ásmundur Einar. Han är pappa till tre döttrar och känner igen sig i debatten om könens olika möjligheter. Det ska inte vara så att ens söner har större möjligheter i livet än döttrarna anser han.
-Om jag hade tre söner så är det sannolikt att de hade exakt samma möjligheter som alla andra. Men våra döttrar har inte exakt samma möjligheter som pojkarna har och det är ett fel som måste rättas till, säger Ásmundur Einar.
Den unge ministern trivs med sin nya roll att leda utvecklingen i samhället. Han understryker att han är en vanlig kille som tar av sig kostymen hemma. Han trivs inte med att bli satt på piedestal. Han vill vara på samma nivå som alla andra. Men han trivs med att kunna engagera sig och leda utvecklingen.
Vi har samlat porträtt på fler nordiska arbetsministrar här
Vad ville du bli när du var barn?
Grävmaskinist som ung pojke, senare tänkte jag bli fiskodlare eller fiskbiolog. Två år senare tänkte jag bli lantbruksminister. Under en tid ville jag bli skådespelare.
Vilket är ditt favoritredskap på jobbet?
Jag använder telefonen mest men är telefonen mitt favoritredskap? Vet inte. Jag har inget favoritredskap på kontoret.
Vad är din dolda talang?
Min fördel är också min nackdel. Jag arbetar snabbt men samtidigt är det svårt för mig när någonting tar lång tid. Jag har ibland svårt med att sitta stilla under en längre tid.
Vad läser du nu?
Om jag ska vara riktig ärlig så hag jag aldrig varit någon stor bokälskare. Jag har ibland en bok vid sängen men jag har inte läst annat än arbetsrelaterade rapporter och artiklar sedan jag blev minister, med undantag av böcker jag läst för min 2-åriga dotter. Igår kväll läste jag Gunilla Woldes bok, Tumi bakar eller Totte bakar, som den heter på svenska. Vi läste hela boken innan vi släckte ljuset och hon somnade.
Född i Reykjavik 1982.
Utbildning: Agronom från Islands lantbrukshögskola. B.Sc. i landbruksvetenskap.
Valdes in i alltinget 2009 för Vänsterpartiet-De Gröna (VG). Nu medlem av centerpartiet Framsóknarflokkurinn och sitter i regeringen för det partiet.
Social- och jämställdhetsminister sedan 30 november 2017.
Gift, tre döttrar.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.