Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2019 i Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
Portrett

Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland

| Text: Bengt Östling, foto: Laura Kotila, regeringskansliet

Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.

Regeringsprogrammet som godkändes i juni är rubricerat "Ett inkluderande och kunnigt Finland". Enligt arbetsminister Timo Harakka sammanfattar det arbetets värde för mänskan och samhället.

Den finländska målsättningen är en sysselsättningsgrad på 75 procent.  Det kan bli en utmaning. Tillgången på arbetskraft och företagens rekryteringssvårigheter har blivit ett allt större problem. Sysselsättningsgraden är nu 72,4 procent.

Harakka har betonat regeringsprogrammets mål om bättre deltagande i arbetsmarknaden för partiellt arbetsföra, svårsysselsatta, unga, äldre och personer med invandrarbakgrund.

Tiden i arbetslivet ska förlängas, i början, i mitten och i slutet, heter det. Liksom de övriga nordiska länderna vill Finland rikta om arbetskraftspolitiken från passiv till aktiv.

Bred regering med socialdemokratisk ledning

 

Det var en överraskning att Harakka fick den tunga arbetsministerposten efter riksdagsvalet i april. Den var vikt för socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman som tackade nej, av familjeskäl. 

Socialdemokraterna kom in som nytt parti i regeringen. Samlingspartiet lämnades utanför och Sannfinländarna fortsatte i opposition. Trots en storförlust är Centern med i regeringen, men utan tidigare statsminister Juha Sipilä.

I början av september valde Centern Katri Kulmuni till ny partiordförande. Hon är näringsminister i regeringen. Motkandidaten Antti Kaikkonen är försvarsminister.

Ytterligare tre partier är med i regeringen; Vänsterförbundet, Gröna förbundet och Svenska folkpartiet.

Färgstark minister

Harakka kunde idag ha varit statsminister. Han försökte bli partiordförande vid SDP-kongressen 2017, men förlorade stort mot Antti Rinne. Kampanjen sades vara viktig för att få viktigare poster inom partiet, vilket nu har lyckats.

Den socialdemokratiska partikongressen lät sig inte övertygas av den färska partimedlemmen Harakkas reformkrav. Somliga menade också att det handlade mest om tom, men skicklig retorik.

Harakka har säkert nytta av sin utbildning i teatervetenskap och långa tv-erfarenhet. Han är känd för färgstarka utspel och uttalanden.

Han uttalade sig nyligen om Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet som "otroligt", och gjorde en jämförelse med Finland. Parlamentarismen är en stor stolthet för britterna. Att stänga parlamentet i Storbritannien är som att förbjuda bastun i Finland, skrev Harakka på Twitter.

Collage flera fotografer

Vi har samlat porträtt på fler nordiska arbetsministrar här

arkivert under:
Finlands arbetsminister juni 2019 - dec 2019

Namn: Timo Harakka

Finlands arbetsminister juni - december 2019, därefter kommunikationsminister

Ålder: 56 år

Modersmål: Teckenspråk, finska.

  • Uppvuxen i skogsindustristaden Äänekoski, med döva adoptivföräldrar. Gift med Estlandsexperten Anu Laitila, tre barn.
  • Socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 2015. Före det aktiv i Gröna förbundet.
  • Magister i teaterkonst. Har jobbat som musiker och serietecknare.
  • Journalist och författare, bl.a. 17 år som tv-journalist och programvärd i YLE:s debattprogram.
  • Efterträder Jari Lindström, som tillsammans med partiet "Blå framtid" helt försvinner ur riksdagen. 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment