Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2019 i Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen
Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen
Portrett

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen

| Text: Gunhild Wallin, foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

När tidigare TCO-ordföranden Eva Nordmark tackade ja till att efterträda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tackade hon också ja till att genomföra beslut hon tidigare kritiserat, bland annat en liberalisering av arbetsrätten.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering i januari i år gjordes det med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Stödet kom inte gratis. Socialdemokraterna fick kompromissa i några av sina hjärtefrågor, bland annat om en förändring av turordningsreglerna i Lag om anställningsskydd, LAS.

Ett annat krav var att Arbetsförmedlingen skulle minskas drastiskt och stora delar av deras arbete skulle läggas ut på privata aktörer. Redan idag har tusentals arbetsförmedlare lämnat sina jobb och 132 lokalkontor ska läggas ner.

Också arbetslöshetskassan ska ses över, enligt Januariöverenskommelsen. Så på den tidigare fackföreningsordförandens bord ligger nu förslag som går stick i stäv mot de frågor som brukar anses som socialdemokratiska kärnfrågor.  

– Jag har varit med om tuffa beslut förr och jag kommer även att ta tuffa beslut framöver, kommenterar Eva Nordmark situationen i en intervju i Dagens Nyheter den 12 oktober.

Ett aktivt politiskt och fackligt liv

Eva Nordmark har varit en politisk och facklig människa i stort sett hela sitt yrkesliv. Intresset för samhället började tidigt. I en intervju i Arbeidsliv i Norden 2011, berättade den då nyvalde TCO-ordföranden hur hon som tonåring besökte kommunfullmäktige på hemorten för att förstå hur de jobbade.

Tidigt gick hon också in i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU Norrbotten och blev ordförande där. Som 20-åring blev hon kommunfullmäktigeledamot och vid 24 år fick hon en riksdagsplats. Efter studierna arbetade Eva Nordmark på Försäkringskassan på hemorten, men blev allt mer fackligt aktiv inom dåvarande SKTF, numera omdöpt till Vision. Där blev hon känd som en förnyare av facket, bland annat genom målsättningen att 30 procent av alla förtroendevalda skulle vara under 35 år.

2011 blev Eva Nordmark vald till ordförande för tjänstemännens centralorganisation, TCO, som består av 13 fackförbund och 1,4 miljoner medlemmar. 

Eva Nordmark har tidigare varit påtänkt som minister, men hittills tackats nej. I en intervju i Sveriges Radio betonar hon hur glad hon nu är över utnämningen och möjligheten att arbeta med arbetsmarknadsfrågor – något hon brinner för. Det är genom arbetsmarknadspolitiken som Sverige kan stärka konkurrensen och öka omställningsförmågan.

Lovar att göra sitt bästa

Hon är väl medveten om att hon varit kritisk till de förändringar i anställningsskyddet som föreslås i Januariavtalet. I nuvarande Lag om anställningsskydd, LAS, får arbetsgivare göra undantag från regeln ”sist in först ut” om de har färre än tio anställda. Denna regel ska enligt Januariavtalet luckras upp, så att även större arbetsgivare får göra undantag. Fackföreningsrörelsen har protesterat och en av dem har varit arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i sin roll som TCO-ordförande.

 – Det är ingen hemlighet att jag varit kritisk, men det har ju också många socialdemokrater varit till den delen av Januariöverenskommelsen. Med min bakgrund vill jag värna parternas fria, självständiga och starka roll på arbetsmarknaden. Det är det som är unikt på svensk arbetsmarknad är att arbetsgivare och fack tar ansvar. I Januariavtalet har det kompromissats, men det finns också bra delar som innebär stärkt rätt till kompetensutveckling och att man inte ska kunna bli uppsagd på godtyckliga grunder, säger hon till Sveriges Radio.

 Ett nytt förslag ska läggas fram under våren och Eva Nordmark vill inte föregripa den utredningen eller parternas arbete, utan vill ta frågan vidare tillsammans med Centern och Liberalerna utifrån de förslag som kommer. Enligt avtalet kan parterna på arbetsmarknaden komma överens och föregriper då en lagförändring om det ligger i linje med Januariöverenskommelsen. Avtal är till för att följas, också Januariöverenskommelsen, enligt den nytillträdde arbetsmarknadsministern.

Hon är väl medveten om att hon har några svåra frågor på sitt bord under året som kommer, men känner sig inte nervös.

– Jag tycker det ska bli spännande och lovar att göra mitt bästa, säger Eva Nordmark.

Collage flera fotografer

Vi har samlat porträtt på de nordiska arbetsministrarna här

arkivert under:
Fakta
  • Namn: Eva Nordmark
  •  Ålder: 48 år
  • Uppvuxen i Luleå. Bor numera i Nacka tillsammans med sin man. Har två barn 21 och 23 år.
  • Har studerat statskunskap vid Luleå Tekniska universitet- LTU.

Blev tidigt aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Kom in i riksdagen 2004 för Socialdemokraterna. Blev ordförande för Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, numera Vision, 2004 och ordförande för Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, 2011. Utsågs till Arbetsmarknadsminister i september 2019.

 Utnämndes 2018 till riddare av franska nationalförtjänstorden ”Ordre National de Mérite” för sitt engagemang för kvinnors rättigheter, arbete för den sociala dialogen i Sverige och Europa samt engagemang för högre utbildning

Hon har också suttit i en rad styrelser, bland annat för Europafacket, Luleå Tekniska universitet och också varit ledamot i tidigare statsminister Reinfeldts Framtidskommission.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment