Vilken erfarenhet har de finländska politikerna från det riktiga arbetslivet? Frågan dök upp när Finland överraskande bytte regering i mitten av december.
Världens yngsta statsminister, Sanna Marin, har till exempel inlett sin karriär som kassörska i ett snabbköp.
Tuula Haatainen (SDP) , som blir ny arbetsminister, betecknas som en mångsysslare i finländsk politik. Hon är utbildad som sjuksköterska, och har jobbat inom yrket bland annat på Åland. Ambitionerna sträckte sig emellertid ända till presidentposten.
Närmast kom Haatainen från posten som vice talman i riksdagen. Den posten gick till avgående statsministern Antti Rinne.
I stället fick hon alltså efterträda Timo Harakka på Arbetsministeriet. Harakka blev istället blev kommunikationsminister – den ställning som den nya statsministern Sanna Marin haft under det senaste halvåret.
Den plötsliga regeringskrisen var i första hand en socialdemokratisk kris. Den handlade om arbetslivet, löner och kollektivavtal. men det som utlöste krisen var att den socialdemokratiskt ledda regeringens ägarpolitik sattes på prov i samband med de postanställdas löneuppgörelse.
Vill du läsa mer om de övriga nordiska arbetsministrarna? Vi har samlat porträtt på dem här:
De postanställdas fackförbund Post- och logistikunionen PAU anklagade Posten för att ha sänkt lönen för en personal som också annars är lågavlönad. Posten är i kris, eftersom många privata aktörer har kommit in på en minskande marknad.
2 300 tidningsutdelare har tidigare flyttats till Postens dotterbolag där de fick ett "billigare" kollektivavtal. Nu ville Posten överföra 700 postsorterare till samma dotterbolag, med sänkta löner.
Posten hotade även med sämre löner också för de övriga postanställda. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal strandade och en poststrejk bröt ut. Flera sympatistrejker följde inom den starka transportbranschen.
Enligt den statsägda Posten kan konkurrenterna utföra motsvarande arbete med billigare och flexiblare kollektivavtal. Det ville Postens styrelse också ha.
Frågan uppstod om den socialdemokratiskt ledda regeringen verkligen hade godkänt Postens agerande. Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero tvingades avgå, men det räckte inte. Centern meddelade att partiet inte längre litade på statsminister Antti Rinne.
Rinne avgick för att rädda regeringen och det regeringsprogram som hade förhandlats fram under våren och försommaren.
Därefter återuppstod den finländska regeringen med fem partier, under socialdemokratisk ledning. De övriga partierna är Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.
Delar av den nya finska regeringen, med Sanna Marin i mitten. Tuula Haatainen nummer två från vänster.
Sanna Marin (sdp), 34 år, blev världens yngsta statsminister.
Sirpa Paatero återkom som minister efter bara några veckors bortavaro. Men nu blir hon enbart kommunminister. Ägarstyrningen övertas av Europaminister Tytti Tuppurainen, också sdp.
Medan Socialdemokraterna skiftade flera ministrar, gjorde Centern bara ett byte. Partiordförande Katri Kulmuni byter jobb med Mika Lintilä. Hon blir finansminister och han näringsminister, på närings- och arbetsministeriet.
Frågor kring sysselsättning och arbetsliv är delvis nya för Tuula Haatainen. Hon har presenterats som en socialpolitiker som har gjort sin vardaglighet till ett varumärke.
Haatainen har två gånger försökt bli president. År 2011 förlorade hon i socialdemokraternas primärval, men i det senaste presidentvalet, år 2018, var Tuula Haatainen socialdemokraternas presidentkandidat. Ingen betvivlar Haatainens kompetens. Hon anses vara saklig och pålitlig.
Säkerhetspolitik, vapensystem och försvar, var emellertid inte hennes styrka. I stället ville hon tala om en feministisk utrikespolitik, med Sverige som förebild. Journalisterna har kallat henne tråkig. Hon kommer överens med alla och har inga skandaler bakom sig
- Hon skulle bli bättre som statsminister, men passar inte i presidentvalet, sa bland annat socialdemokraternas tidigare partisekreterare Mikael Jungner, i tidningen Savon Sanomat.
Det tyckte väljarna också. Haatainen nådde bara 3,3 procent av rösterna. Det är socialdemokraternas sämsta valresultat i ett presidentval någonsin.
Uppgiften ansågs också omöjlig. Motkandidaten var Samlingspartiets tidigare ordförande Sauli Niinistö, som varit en populär president. Han säkrade lätt omval för en andra period.
Född i Tuusniemi, Östra Finland 1960. Gift, två vuxna barn.
Utbildning: sjuksköterska 1981 från Kuopio och politices magister 1994 från Helsingfors universitet.
Uppger sig gilla att läsa, måla, jogga och springa maraton. Kallar sig själv en språkälskare. Har skrivit en politisk memoarbok, Arjen kuningattaret, ungefär Vardagens drottningar. Innehåller "vardagliga upptäckter från maktens korridorer", från ministerns arbetsrum, regeringens plenisal och köksbordet.
Invald i riksdagen från Helsingfors år 1996-2007 och på nytt från år 2015.
Minister i den finländska regeringen i flera omgångar. Undervisningsminister 2003-2005 och social- och hälsovårdsminister 2005-2007 med tre statsministrar från Centerpartiet. Utnämnd i december till arbetsminister i Sanna Marins regering.
Långvarig kommunalpolitiker och biträdande stadsdirektör i Helsingfors, senare direktör i Finlands kommunförbund.
Begränsad erfarenhet från näringslivet. Suttit i Rautaruukkis och Alkos förvaltningsråd samt representantskapet för andelslaget Hok-Elanto och Helsingfors universitets studentkårs styrelse. Har också suttit länge i styrelsen för yrkesskolan Metropolia.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.