Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2020 i Fem gånger högre arbetslöshet på Island
Fem gånger högre arbetslöshet på Island
tema

Fem gånger högre arbetslöshet på Island

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Visir/Helgi

Arbetslösheten femdubblades på fyra veckor på Island. I slutet av februari var arbetslösheten 10 000, i mars var 50 000 personer arbetslösa. Det här är alldeles nytt, säger direktören för arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun (VMST) Unnur Sverrisdóttir.

- Det är fullständigt annorlunda än finanskrisen 2008-2009, säger VMSTs Unnur Sverrisdóttir som står inför sin största utmaning någonsin.

- Det var en traditionell finanskris, nu har vi någonting alldeles nytt, hela ekonomin stagnerade på bara några dagar med olika framtidseffekter som ingen riktigt vet hur de kommer att se ut. Det blir komplicerat, fortsätter hon.

Ekonomin står stilla

Islands nationella inkomster är till en tredjedel baserade på turism. Globaliseringen har haft positiv inverkan på turismen men nu har turismen försvunnit helt och hållet i hela världen.

Islands ekonomi var redan 2019 på väg nedåt men med covid-19 upphörde alla turistaktiviteter på bara ett fåtal dagar, resebyråer har inställt sina resor, alla flygplan står stilla, bussar har parkerats – de som tidigare har kört omkring fulla med turister.

- Samma gäller restauranger, affärer, alla inom servicesektorn, poängterar Unnur Sverrisdóttir.

Vinnumálastofnun har fått alldeles nya utmanande uppgifter. Drygt 50 000 personer ska betalas arbetslöshetsersättning i början av maj. Tidigare var rekorden 10 000-11 000 under finanskrisen 2008-2009.

Ny näringsgren

Sedan dess har turismen som näringsgren vuxit fram. Arbetsmarknaden är också större än någonsin tidigare. 23 000 jobbar inom turismen, de förlorade alla arbetet på kort tid, förklarar Unnur.

Island har nyligen ändrat lagen så att företagens personal kan få 75 procents arbetslöshetsersättning om de endast har 25 procents arbete. De flesta företagen använder sig av 25-procentsregeln, enligt Unnur.

Det förändras möjligen när frisörer och andra småföretagare, samt frilansarbetare kan börja jobba igen. Men det förväntas inte ha någon större effekt på utvecklingen.

Vinnumálastofnun undergår som bäst genomgripande förändringar. Personalen har jobbat hårt och visat stor solidaritet, berättar Unnur stolt.

Nu ska Vinnumálastofnun utöka sin personal, troligen kommer 35 personer att tillfogas personalgruppen på 130-140 om ett par veckor.

arkivert under:
Fakta om Unnur Sverrisdóttir

Född: 28 december 1959

Utbildning: Jurist från Háskóli Íslands

Karriär: Har tidigare jobbat för olika intresseorganisationer samt pensionsfonden Lífeyrissjóður verkfræðinga. Sedan 2001 inom den offentliga förvaltningen, sedan 2005 inom Vinnumálastofnun, VMST.

Hun blev direktör för VMST den 1 januari 2019.

Arbetslösheten ökar i Norden

Foto: Björn Lindahl

Hur påverkar coranapandemin sysselsättningen i Norden?

Läs mer:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment