Med den djupa ekonomiska depressionen i början av 1990- talet kom också insikten att något måste göras åt arbetsmiljön i Finland, inte bara på det tekniska planet som dittills. Frågan var hur Finland med sina speciella problem – bland annat i form av en åldrande arbetsför befolkning - ska klara sig i den globala konkurrensen.
Lösningen blev ett nationellt program för utvecklandet av arbetslivet som inleddes 1996 med statlig finansiering, och nyligen fick en fortsättning fram till år 2009. Idén till programmet kom från liknande projekt i Sverige och Norge, men enligt en utvärdering som gjordes i fjol är inriktningen mer praktisk och mindre byråkratisk vilket i sin tur innebär att den vetenskapliga sidan är eftersatt. Expertgruppen som gjorde granskningen menar att programmet kan betecknas som en stor succé.
Budgeten under åren 1996- 2003 var 45 miljoner euro och till det ska räknas privat finansiering på 70 miljoner euro. Fram till slutet av fjolåret hade mer än 1.300 arbetsplatser och 135.000 finländare omfattats av programmet i cirka 700 projekt.