Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2006 i Gränslös kommunikation ändrar arbetets villkor

Gränslös kommunikation ändrar arbetets villkor

Alla är där - IBM, Microsoft, Dell, Google och cirka 1500 datafirmor till. Ericsson, Astra Zeneca och ABB är också där, i Bangalore. Det kallas Indiens Silicon Valley och är en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Frågan är om ett företag som vill vara ”med”, kan undgå att etablera sig där. Medan indier och kineser slipar accenter, undrar makthavare i väst: ”Vad händer sedan och vilka är effekterna på arbetsliv och välfärd hos oss?” Frågan ställs också i de nordiska länderna, senast på konferensen ”Globaliseringens konsekvenser för arbetsmarknaden i Norden”. Där konstaterades att de nordiska länderna hittills klarat globaliseringen ganska bra. Dock varnades för att slå sig för bröstet. Globaliseringen kräver omställning och det kommer att kosta.
En global värld delar arbetet ute och hemma

En global värld delar arbetet ute och hemma

När tekniken öppnade för blixtsnabb kommunikation mellan de mest avlägsna delar på jordklotet, skärptes den globala konkurrensen. Det har inneburit en specialisering av varor och tjänster både globalt och lokalt. Globaliseringen har också ökat pressen i det inhemska arbetslivet och förändrat sätten att organisera arbetet. Samtidigt skapas nya marknader och nya möjligheter.

En global värld delar arbetet ute och hemma - Les mer…

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse

När näringslivet i Norge hoppar på IT-tåget till Bangalore, handlar det inte om att flytta norska jobb till Indien. Det handlar om att få tag på IT-tekniker, som det är brist på i Norge. Samtidigt inleds en resa som förändrar både företag och yrkesrollen för de som jobbar med IT.

Oslo - Bangalore: Partnerskap kräver kulturförståelse - Les mer…

De gode ideenes marked

De gode ideenes marked

Var det noen som så en bjørn i bildet? Liselotte Lyngsø fra Future Navigator ser spørrende utover forsamlingen. Hun er en av innlederne på konferansen Globaliseringens konsekvenser for arbeidsmarkedene i Norden, som det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd arrangerte i Oslo den 14. november.

De gode ideenes marked - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment