Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Nye måter å bli arbeidsløs på i Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Kontroversiellt Metall-avtal räddar jobb i Sverige

Det svenska fackförbundet IF Metall har tecknat ett kontroversiellt avtal om kortare arbetstid som det hävdar har räddat tusentals jobb. I Danmark tjänar kommunerna på att de arbetslösa sätts i jobbträning - till och med i sina egna hem.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Fakta

Reglerna för permitteringar skiljer sig i de olika nordiska länderna:

I Danmark kallas permittering for arbejdsfordeling. Arbetstiden ska sättas ned med hela dagar och med minst två dagar i veckan. De som omfattas får dagpengar för den tid de inte arbetar.

I Finland kan en arbetstagare permitteras från anställningsförhållandet antingen tillsvidare eller för en viss tid. Arbetsgivaren betalar ingen lön, och den permitterade har rätt till arbetslöshetsunderstöd.

I Norge kan anställda permitteras högst ett år under en 18-månadersperiod. De permitterade har rätt till dagpengar.

I Sverige betalades tidigare permitteringslönen av staten och arbetsgivarna. Men den förra borgerliga regeringen stoppade inbetalningarna till den speciella fond som finansierade systemet i början av 90-talet. Därefter slutade även arbetsgivarna att betala in pengar i fonden, som nu är tom.

"Permitteringar kan låsa in arbetskraften"

Knut Røed, forsker på Frischsenteret i Norge- Permitteringar är ett tveeggat svärd, säger forskaren Knut Røed vid Frischsenteret i Oslo.

Möjligheten att stoppa verksamheten för en tid kan ge företaget en chans att överleva – men det kan också låsa in arbetskraft som behövs i andra delar av ekonomin.

Även myndigheterna verkar tveksamma till om permitteringar löser några problem.

- Enbart de senaste åren har reglerna för permittering i Norge ändrats tolv gånger. Det är också stor variation mellan reglera i de olika länderna i Europa, säger Knut Røed.

Till en viss grad kan det vara förnuftigt att villkoren för permitteringar ändras i takt med konjunkturen.

- Men det finns vissa branscher, som turist- och fiskenäringen som har säsongsbetonade variationer. Där blir permitteringar lätt en dold form av subventionering om inte reglerna är klara, säger han.

Foto: Thomas Haugersveen
h
This is themeComment