Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Nye måter å bli arbeidsløs på i Tusentals permitterade håller andan
tema

Tusentals permitterade håller andan

| Carl Gustav Lindén

Finländska arbetsgivare har reagerat snabbt på lågkonjunkturen, snabbare än vid den förra recessionen i början av nittiotalet. Kostnadsverktyget för att kunna möta en minskande efterfrågan heter permitteringar. Arbetsgivaren avbryter arbetet och löneutbetalningarna förr en viss tid eller - tills vidare - i väntan på en vändning.

I början av juni var närmare 100.000 finländare permitterade. Samtidigt – sedan slutet av fjolåret - hade drygt 11.000 fått besked om att jobbet gått förlorat. Nu håller alla andan över sommaren i väntan på vart den internationella konjunkturen är på väg. Varannan permitterad är friställd tills vidare och om arbetsgivaren ser fortsatta ekonomiska problem kan anställningsförhållandet för tusentals avbrytas helt och hållet.

- Om det fortsätter så här blir det nog uppsägningar, säger den fackliga centralorganisationen FFC:s chefsjurist Timo Koskinen.

Arbetslösheten stiger och väntas hamna kring nio procent i år, men var Finland hamnar beror på om arbetsgivarna beslutar att ta till bestående nedskärningar.

Guy Ahonen, forskarprofessor på Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors, tycker ändå att permitteringar är ett bra och flexibelt sätt att möta tillfälliga efterfrågeproblem.

- Det är en struktur som fungerar.

I motsats till Finland och Norge har Sverige inget liknande system, vilket Ahonen visar en svensk tro på mer marknadsmässiga lösningar.

Permittering innebär att arbetsgivare och fack delar på ersättningskostnaden, här finns alltså inte statliga pengar inblandade. Den permitterade får en ersättning som motsvarar utkomststödet under tiden.

Permitteringsvågen tog fart i slutet av 2008, först inom byggande och industri. Hälften av drygt 20.000 anställda inom skogsindustrin är för tillfället permitterade eller hotas av uppsägningar. Nu varslas också allt fler offentligt anställda – däribland lärare - och inom den kommunala sektorn väntas permitteringarna ta fart senare i år. Lärarfacket protesterar och anser att förkortad arbetstid för lärare framförallt drabbar barnen i skolorna.

Sysselsättningsproblemen innebär samtidigt att regeringens mål om att skapa 100.000 nya jobb under den nuvarande valperioden hamnar i nedersta skrivbordslådan.

h
This is themeComment