Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Europas ungdom på jakt etter jobb i Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Arbetslöshet har varit ett relativt okänt fenomen i Island. Efter bankkraschen 2008 har den däremot galopperat. Det arbetslöshetsstöd som ges är emellertid begränsat och omfattar inte personer som inte tidigare varit på arbetsmarknaden, ungdomar och tidigare studerande. Därför har både statliga och lokala myndigheter satsat på specialprogram för att hjälpa dem som faller igenom skyddsnätet.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Föråldrat system missgynnar unga arbetslösa

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, sade i sitt tal till nationen på nationaldagen 17 juni att de flesta hushåll brottades med följderna av den ekonomiska kollapsen hösten 2008. Man måste med alla medel förhindra att arbetslösheten blir ett långvarigt problem och kämpa för att skapa värdefulla arbetstillfällen.

Men tills dess behöver arbetslösa stöd och bidrag.

Gylfi Arnbjörnsson, ordförande för LO i Island, säger att systemet för arbetslöshetsbidrag först och främst varit anpassat till löntagare men inte för dem som studerat eller av andra skäl inte haft någon inkomst. Reglerna sattes under andra omständigheter än de som nu råder. Bidragen räknas utifrån den inkomst den arbetslöse hade innan han eller hon förlorade sitt jobb, vilket Arnbjörnsson tycker är orättvist gentemot den som inte tidigare varit aktiv på arbetsmarknaden.

- Arbetslösheten har inte spökat bland unga människor här i landet förrän nu. Problemet uppstod i och med den ekonomiska krisen. Systemet har inte anpassats till ändrade förhållanden.

Bidragssystemet är från den tid då arbetslöshet praktiskt taget var okänd i landet. Planer finns på att se över arbetslöshetsbidragen under den kommande hösten och däribland kopplingen till den tidigare inkomsten.

- De som inte får arbete efter sina studier får understöd i proportion till sitt arbetsdeltagande under studietiden. Det är inte som i Danmark, till exempel, där den som klarar ingenjörsutbildning får ersättning från ingenjörernas a-kassa som om han hade arbetat som sådan.

Arnbjörnsson säger att fackföreningarna förgäves har protesterat mot regeringens beslut vid årsskiftet att sänka bidragen till arbetslösa ungdomar. Kommunerna har också invänt eftersom det blir de som måste bidra med underhåll, när staten inte tar sitt ansvar.

- Tanken var att de studerande skulle gå på sommarkurs och därmed påskynda sina studier. Men det fanns inga kurser att gå på. Efterfrågan blev större än tillgången. Då fick de vända sig till socialtjänsten i vederbörande kommun och få kontanthjälp

Trots det anser Arnbjörnsson att det är meningsfullt att erbjuda utbildning eftersom den ger arbetslösa nyttiga utmaningar och gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden.

- De flesta arbetslösa ungdomar har av olika anledning hoppat av sina studier. Den gruppen består mest av unga män från arbetarklassen. De är de första som faller offer för nedskärningar eftersom de ofta inte är ansvariga för familj, samt har bristande utbildning och erfarenhet som i andra fall är värdefull för arbetsgivaren.

 

h
This is themeComment