Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Europas ungdom på jakt etter jobb i OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten
OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten
tema

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten

| Tekst: Berit Kvam, foto: Björn Lindahl

Ungdomsledigheten øker dramatisk og vil fortsette å øke i 2011, anslår OECD. På G20 arbeidsministermøtet oppfordret Stefano Scarpetta regjeringene til å handle umiddelbart. Det første som må gjøres, sa Stefano Scarpetta, er å sikre at ungdom har noe å leve av når de går ledige.

Ledigheten blant ungdom mellom 15-24 har generelt i hele OECD-området vært dobbelt så høy som ledigheten i aldersgruppene over 25 år. I 2008 steg den gjennomsnittlige ungdomsledigheten til nærmere tre ganger arbeidsløsheten blant dem over 25 år, men med store forskjeller mellom landene. I Island og Sverige var ungdomsledigheten fire ganger høyere enn ledigheten i eldre aldersgrupper. I sju land, deriblant Danmark, Finland, Italia og Norge, steg ledigheten blant ungdom til mellom tre og fire ganger nivået for resten av befolkningen i arbeidsfør alder. Svært dramatisk er det derfor at ledigheten blant de unge forventes å fortsatt øke i 2010 og 2011.

- Ungdomsledigheten er et alvorlig problem. Regjeringene må handle raskt, sa Stefano Scarpetta på G-20 møtet nylig. Han er en av forfatterne av OECD:s spesialrapport om ungdomsledigheten der regjeringene oppfordres til å forebygge negative langtidseffekter. Mange unge kan oppleve en lengre periode med arbeidsløshet. Faren for varig utestengning og andre skadevirkninger er stor.

Italias spesielle problemer

Arbeidsløsheten i Italia kan komme over 10 prosent i 2010, advarer OECD i Employment Outlook 2009. Arbeidsmarkedet for ungdom var dårlig før krisen rammet, og det har blitt verre. Andelen ungdom av de sysselsatte er 20 prosent lavere enn OECD gjennomsnittet. Ungdomsledigheten i Italia nærmer seg 30 prosent viser de siste månedstallene, og den forventes å fortsette å stige.

Italia har ord på seg for å være et gammelmannssamfunn der ungdom ikke slipper til.  Årsakene finnes både i utdanningssystemet, i arbeidslivet og i politikken, sier den norske ambassadøren til Italia, Einar Bull.

- Det er for eksempel ingen aldersgrense i politikk og organisasjonsliv. Folk kommer ikke i posisjon før de har nådd en høy alder og ungdom slipper ikke til. Utdanningssystemet er under forandring, men har ikke tatt form. Arbeidsmarkedet preges av mange midlertidige jobber.

Det er de midlertidige jobbene som forsvinner først når det er krise, og siden det ofte er flest unge som har midlertidige jobber, rammer krisen ungdom særlig hardt, sier OECDs Stefano Scarpetta.

Italia har også den høyeste andelen ungdommer som verken er i utdanning eller jobb. Veien fra skole til arbeidsliv tar lengre tid i Italia enn i de fleste andre OECD land. Den kan være slingrete og føre til sirkelgang mellom arbeidsløshet, midlertidige jobber og arbeidsløshet.

Med ungdom menes personer mellom 15 – 24 år. Men rapporten avslører også at Italia står i en særstilling når det gjelder overgangen fra høyere utdanning til sysselsetting.

- Italia er unikt ved at det er vanskeligere å få jobb dersom du har fullført høyere utdanning enn om du bare har fullført videregående skole.  Det er altså flere sysselsatte i gruppen som nettopp har fullført videregående enn dem som er uteksaminert ved høyskole eller universitet. Det er også færre som tar høyere utdanning, færre som fullfører og man får ikke betalt i form av høyere lønn, sier Stefano Scarpetta til Arbeidsliv i Norden.

- Unge med utdanning har forventinger om en fast jobb og tar derfor kanskje ikke midlertidige jobber. Det kan bety at det tar lengre tid fra utdanning til jobb, sier Scarpetta.

- Midlertidige jobber kan bli en felle for unge arbeidstakere fordi de ikke fører til faste jobber. I andre tilfeller kan de gi muligheter til en raskere karriere.

Ifølge Scarpetta er det heller ikke så vanlig å jobbe underveis i studiene. Det kan også føre til dårligere arbeidsplasstilknytning i etterkant.

I Employment outlook 2009, advares Italia mot en økende fattigdom. 36 prosent husholdningene i Italia er fattige. 8,2 prosent av dem har en i familien som er i jobb, men lønningene er så lave at det ikke går å leve av dem.

Stefano Scarpetta

Stefano Scarpetta, OECDer sjef for OECD:s Division for Employment Analysis and Policy. Han har tidligere vært sjef for flere av OECD:s  landrapporter, deriblant om Danmark og Sverige.

Foto: OECD

Midlertidlige jobb

Europas ungdom er på jakt etter jobb, men som oftest blir det midlertidlige stillinger, som for disse jentene, som deler ut reklame.

h
This is themeComment