Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Norden skjerper regler for sykefravær i Samtale som middel mod sygefravær

Samtale som middel mod sygefravær

Alle sygemeldte medarbejdere og ledige i Danmark skal fremover til samtale hos arbejdsgiver eller a-kasse om deres sygdom efter senest fire ugers sygemelding. De nye regler får en blandet modtagelse.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

De nye regler for sygefraværssamtale i Danmark:

Lønmodtagere skal:

Senest 4 uger efter første sygedag skal arbejdsgiveren indkalde den syge til en samtale om, hvornår og hvordan han eller hun kan vende tilbage til arbejdet. Det kan fx være en drøftelse af arbejdstidens længde, eller særlige hensyn i form af ændrede arbejdsopgaver, hvilemuligheder, hjemmearbejde. Sygefraværssamtalen er som udgangspunkt personlig.

Er medarbejderen for syg til at deltage i en personlig samtale, kan den afholdes telefonisk.

Arbejdsgiveren har i henhold til helbredsoplysningsloven ikke krav på at få oplyst, hvad medarbejderen fejler. Man er kun forpligtet til at oplyse, hvilke funktionsbegrænsninger, sygdommen giver i forhold til arbejdet. Tillidsrepræsentant eller anden bisidder må deltage i samtalen.

Ledige skal:

Ledige skal til en tilsvarende afklarende samtale i deres a-kasse efter højst fire uger. Hvis den ledige ikke kan møde op til samtalen, afholdes den telefonisk.

Samtalen er første led i en sygedagpengeopfølgning, som kommunen har ansvaret for. Den skal afdække, hvornår den ledige regner med at kunne stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet igen. Hvis sygdommen medfører en begrænsning i arbejdsevner, eksempelvis inden for bestemte fag eller bestemte opgaver, skal det drøftes, hvilket arbejdsmarked, den ledige vil kunne vende tilbage til.

Efter samtalen skal a-kassen informere kommunen, om den ledige har deltaget i samtalen, og hvornår den ledige regner med at kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet igen. Kommunen bruger oplysningerne til at vurdere, om der er behov for særlig hjælp eller en hurtig indsats. At undlade at deltage i samtalen kan koste ret til sygedagpenge i en periode. 

h
This is themeComment