Sjukskrivningar i Finland: Uppåtgående trend bruten i kommunerna
Side-alternativer
Side-alternativer
Petri Heinonen behöver hjälp för att komma i form igen och får träningsråd av fysioterapeuten Riitta Mansikkaniemi (bilden ovan)
Forskningen visar att sjukskrivningarna bland kommunalt anställda i Finland ökade fram till 2005, men sen vände kurvan neråt. Nu väntar alla med spänning på fjolårssiffrorna som Arbetshälsoinstitutet under ledning av professor Jussi Vahtera har samlat in.
Många kommuner permitterade sina anställda i fjol och folk som går i pension ersätts inte på grund av den ekonomiska krisen. Samtidigt har en stor organisationsreform lett till att många kommuner slagits samman och även om personalen har garanterats anställningstrygghet i fem år innebär det oro på arbetsplatserna. Någonstans måste allt detta synas.
Bjarne Andersson som är sakkunnig för arbetslivsutveckling vid Finlands kommunförbund var redan tidigare skeptisk.
- Det som slog oss var att bilden var så jättepositiv fast den ekonomiska krisen hade drabbat oss. Men det sades att den inte behöver påverka de anställdas syn på sin egen roll i arbetslivet.
Enligt Andersson är Helsingfors stad ett bra exempel på hur sjukskrivningarna ska tacklas, men mindre kommuner har kanske inte samma resurser och där handlar arbetshälsovården mer om sjukvård på allmänläkarnivå. Det finns enligt honom fortfarande mycket att förbättra.
Om parterna lyckas komma överens ska två arbetsgrupper i slutet av januari presentera sina förslag till hur finländarna ska hållas kvar längre i arbetslivet. Målet är att höja pensionsåldern med tre år fram till 2025. I dag går majoriteten i pension redan innan de fyllt 60 trots att den allmänna pensionsåldern är 63.
Dessa två arbetsgrupper består av representanter för fack, arbetsgivare och stat. Den ena tar fram förslag till hur pensionsåldern ska höjas, den andra fokuserar på hur folk ska fås att jobba längre. Arbetsgrupperna har hittills inte lyckats nå enighet och om de inte kommer med förslag nu tar regeringen över beredningen.
Höjd pensionsålder är den svåraste biten där statsminister Matti Vanhanen för ett år sedan stötte på patrull när regeringen med våld försökte införa 65 års pensionsålder.
Arbetshälsovården ska bli mer förebyggande och samordnas bättre med pensionssystem och sjukförsäkring. Det väntas också åtgärder för att förkorta studietiderna och hjälpa ungdomar som hamnar ut i periferin redan efter grundskolan att finna en plats i samhället.