Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Nanomaterial och arbetsmiljön i Arbetsmiljön påverkas av nanotekniken - men systematiska mätningar saknas

Send denne siden

Skriv inn e-postadressen til vennen din, og vi sender vedkommende en e-post med en lenke til denne siden.
Adresse-informasjon
(Påkrevd)
E-post-adressen som siden skal sendes til.
(Påkrevd)
Epostadressen din.
En kommentar til denne lenken.
Kolnanorör 1

Så här ser kolnanorören ut för blotta ögat (bilden ovan). Under visas en liten klump från en sådan hög. Först vid extrem förstorning syns de tunna kolnanorören som är hundra gånger starkare än stål. Foto: Baytubes

Nanoklump 1 Kolnanorör 2

Så här ser en liten klump av kolnanorör ut i kraftig förstorning.

Nanoklump 2 Kolnanorör 3

Och här har klumpen förstorats ytterligare 1 300 gånger. Då ser man nanorören som är några miljondels millimeter tjocka. Kolnanorören som det danska arbetsmiljöforskningsinstitutet studerat kommer i mindre klumpar och fibrerna är inte så starkt sammanfiltrade som dessa, tillverkade av Baytubes.

Foto: Baytubes

Fakta om nanoteknik

Nano är det grekiska ordet för dvärg. En nanometer är en miljarddels meter. En tidningssida är hundratusen nanometer tjock.

Nanotekniken omfattar det som är mellan 1 och 100 nanometer. Det handlar om att bilda nya, användbara material som inte finns i naturen  Men under de rätta omständigheterna organiserar sig atomerna spontant på ett nytt sätt.

Kolatomer kan både uppträda som det hårdaste ämnet i världen, diamant, och som ett av de mjukaste, i form av grafit. Med nanoteknik kan kolatomerna också organiseras på flera andra sätt.

De kan uppträda som flak, som kallas grafen (med betoning på sista stavelsen). Det framställdes för första gången i ren form så sent som 2004. Till skillnad från grafit består grafen av bara ett enskilt lager av kolatomer ordnat i ett sexhörnigt mönster, på samma sätt som ett hönsnät.

När flera flak rullas ihop bildar de rör med en diameter på 10 nanometer. I ett kolnanorör är diametern så liten att elektronerna inte uppför sig som partiklar, utan som vågor. De rör sig genom rören nästan utan motstånd och nästan utan att utveckla värme.

Därmed har nanotekniken byggstenarna som gradvis kommer att ersätta kislet för att kunna miniatyrisera datorerna ytterligare.

Nanorören har också andra egenskaper, de är 100 gånger starkare än stål och har använts i en del mer alldagliga produkter som golfklubbor, racercyklar och tennisracketar.

När produktionskostnaderna minskar kan de börja användas för att tillverka lättare flygplan och starkare vindkraftverk.

 

 

h
This is themeComment