Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord
Side-alternativer
Side-alternativer
ukependler fra Zapoljarny til sin nye jobb i Kirkenes. Mannen jobber i gruva i hjembyen. Selv er hun filolog og ser jobben på Thon hotell som en mulighet til å lære norsk (bildet oven).
Grenseboerbevis vil være av stor betydning for samarbeid og samhandling i det norsk-russiske grenseområdet. Det legges opp til følgende ordning:
Beboerne i grenseområdet som har hatt fast bopel der i minst tre forutgående år kan få utstedt et grenseboerbevis som er gyldig i inntil tre år. De delene av Norge og Russland som er innenfor 30 km fra grensen vil utgjøre grenseområdet.
Innehavere av grenseboerbevis kan ved hvert besøk oppholde seg i opptil 15 etterfølgende dager i grenseområdet i den andre staten uten at det stilles krav til visum.
Grenseboerbevisene utstedes av landenes utenriksstasjoner i Murmansk og Kirkenes. Norsk stasjon utsteder til russiske grenseboere og vice versa.
På norsk side vil avtalen omfatte opptil 9 000 personer i Sør-Varanger kommune, mens avtalen på russisk side vil omfatte opptil 45 000 personer.
”Det som først og fremst driver utviklingen i nord, er klimaendringene som bebuder økt menneskelig aktivitet, forvaltningen av de rike naturresursene i området og utviklingen i Russland og det norsk-russiske forholdet. Avtalen om maritim avgrensning og samarbeid med Russland (delelinjen), som ble undertegnet 15. september 2010 i Murmansk, er en milepæl og viser hva som er mulig å få til i nært samarbeid med vår store nabo gjennom langsiktige forhandlinger basert på moderne folkerett. Avtalen gir en grense til havs og åpner for store muligheter for samarbeid om bærekraftig forvaltning og utvikling av naturresursene i Barentshavet og Polhavet. ” skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i forordet til utenriksdepartementets publikasjon: ”Nordområdesatsingen Status oktober 2010”
Fra 2009 til 2010 økte antallet russiske studenter i Norge med 33 prosent. I dag er det 1.035 russiske studenter i Norge. På annenplass følger Sverige med 814 studenter mens Tyskland ligger på tredjeplass med 777 studenter. Kilde: Universitas.