Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Mot åpnere grenser i nord i Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt
Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt
Nyhet

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

| Text och bild: Björn Lindahl

Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.

Sergej Lavrov- Avtalet är viktigt för de som bor där. Vi försöker koncentrera oss om frågor som är viktiga för vanliga människor, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens efter det andra utrikesministermötet om den nordliga dimensionen, som hölls i Oslo.

Förutom den norska och den ryska utrikesministern så deltog också Sveriges Carl Bildt och Islands Össur Skarphédinsson. Den finske utrikesministern Alexander Stubb representerade EU. Även Danmark, Polen, Litauen och Estland hade representanter på lägre nivå.

Två av länderna, Polen och Litauen, ligger i liknande förhandlingar med Ryssland om att få ett avtal om visumfrihet för de ryssar som bor i enklaven Kaliningrad, när de besöker grannländerna.

Där har förhandlingarna varit mer komplicerade, eftersom de tre länderna förhandlar att gemensamt ansöka om ett undantag från EU:s regler, så att inte de ryssar som bor mitt i enklaven diskrimineras. Ett avtal mellan Ryssland och Polen är färdigt, men avtalet med Litauen dröjer.

Det norsk-ryska avtalet ska godkännas av respektive parlament. När det träder ikraft kan folk som bor inte längre ifrån än 30 kilometer från gränsen få et eget bevis som gör att de kan resa visumfritt. Beviset kostar 20 euro och gäller i tre år. De som har beviset kan bara resa tre mil in i grannlandet. Varje uppehåll i grannlandet kan högst vara i 15 dagar, men det är ingen begränsning i antalet uppehåll per år.

Jonas Gahr Støre

- Jag kommer inte att ge mig förrän Vardö också omfattas av avtalet. Där bor invånarna längre österut än i Kirkenes och de bor mindre än 30 kilometer från havsgränsen mellan Norge och Ryssland, sa Jonas Gahr Støre.

Bägge utrikesministrarna höll möjligheten öppen för att avtalet kan leda till att full visumfrihet mellan Norge och Ryssland införs. Detta måste i så fall godkännas av de övriga Schengen-länderna.

Avtal om gränspasseringar

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre har lyckats förhandla fram ett avtal om lättare gränspasseringar mellan Norge och Ryssland (bilden ovan). 

Grenseboeravtalskart Kartan över gränsområdet

Gränsområde där invånarna får lättare att passera gränsen. På rysk sida är det städerna Nickel och Zapoljarny som omfattas. På norsk sida är det Kirkenes.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment