Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i Apparna förändrar arbetslivet i Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?
Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?
tema

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?

| Text: Gunhild Wallin, Foto: Anette Andersson

- Mobilappar kommer att innebära nya sätt att arbeta eftersom man kommer åt system överallt och företagen kommer i allt större utsträckning att använda mobiler som ett arbetsredskap, säger Elin Lundström, VD för IT-företaget Decuria i Stockholm, som bland annat utvecklar appar för företag.

MedUniverse är en webbplats där 2800 läkare kan utbyta erfarenheter och kunskap i ett slutet nätverk. Numera kan de också göra det i sina smarta mobiler genom en app. Ett annat exempel på en jobbrelaterad app är Medipal som fungerar som en kommunikationskanal mellan läkare och patienter och där läkaren till exempel snabbt kan få reda på hur patienten mår. Appar har också utvecklats för butiker som använder mobilen för att scanna varor. De smarta mobilerna blir allt mer ett arbetsredskap.

Bakom de här exemplen på hur appar kan användas i det dagliga arbetet står företaget Decuria i Stockholm. De märker att det finns ett växande intresse hos företag att få hjälp att utveckla egna appar, men vill inte bara säga ja och tack till uppdraget utan att noga undersöka att appen ger ett mervärde och stödjer företagets funktion.

- Företag eller organisationer kan komma till oss och säga ”Vi vill ha en app”, men vi tar reda på hur deras behov ser ut. Är det en app de behöver, eller något annat? Vi vill inte lura på någon det de inte behöver bara för det verkar kul och modernt, säger Elin Lundström, VD för Decuria.

Biologen blev IT-konsult

Det är en fredag eftermiddag i maj och dagen då sommaren har kommit till Stockholm. På Decurias kontor i en av Gamla stans gränder råder fredagslugn, åtminstone än så länge.

Foto: Anette Andersson

Snart kommer konsulterna att komma in från sina kunder för att sammanstråla innan helgen tar vid. En bit in på intervjun hörs också ett ihärdigt bankande från rummet intill. Det är två av delägarna som håller på att montera ihop ett fotbollsspel och snart verkar spelet vara igång, ska man tro de glada eller besvikna rop som tränger in genom dörren. Decuria startades 2001 i syfte att bli ett drömföretag och en del i det är att också ha roligt tillsammans.

Elin Lundström, nyligen utsedd till månadens inspiratör av tidningen Naturvetaren är egentligen biolog, men när hon närmade sig magisterexamen i biologi insåg hon att karriärvägarna var begränsade. En framtid som forskare kändes som en instängd vision och lockade inte. Eftersom hon alltid varit intresserad av datorer läste hon datavetenskap parallellt i slutet av 90-talet och kom ut i arbetslivet när IT-boomen var som hetast. Hon fick jobb direkt på ett litet, trevligt konsultföretag med tretton anställda. Två år senare hade företaget köpts upp och fusionerats och de var tvåtusen anställda.  Det passade inte Elin Lundström och några av hennes kolleger.

- Jag ville komma bort från den större organisationen där man bara var en liten kugge i maskineriet. Jag saknade det lilla företaget och vi ville starta ett företag där man har kul på jobbet, har inflytande över uppdragen och över hur företaget drivs, berättar hon.

Visionen om en drömarbetsplats

De tre grundarna hade en gemensam vision. De ville skapa ett företag där alla skulle både äga och driva företaget. Alla konsulter som anställs får chansen att bli delägare och alla förväntas bidra med idéer och engagemang. Tanken var från början att jobba med företag som hade en etisk profil eller som arbetade med socialt ansvar, men tiden var emot dem. IT-branschen genomled några tuffa år och Corporate Social Responsibilty, CSR, var ännu inte särskilt stort.  Men grundtanken var, och är, att inte ta vilka uppdrag som helst, till vilket pris som helst. Företaget klarade sig också igenom de svåra åren och har nu vuxit till tio delägare och för knappt ett år sedan firade man sin tionde födelsedag genom en längre utbildningsresa. Varje år gör de en gemensam konferensresa, i år till ett slott i Rhonedalen. Varannan vecka hålls frukostmöte där någon av delägarna håller föredrag. Var sjätte vecka är det temamöte som bland annat tar upp framtidsstrategier och verksamhetsutveckling och då går alla ut tillsammans efter mötet.  Alla håller sig också ajour med sina områden genom olika forum, chattar, publikationer med mera.

Mognare kunder

Elin Lundström är själv kravanalytiker. Det innebär att hon ”översätter” verksamhetens behov till tekniska krav som kan användas för att utveckla IT-system. Det gör hon bland annat genom workshops och brainstorming i olika grupper.

- Man måste se till kundens verksamhet och behov för att se vilken teknik ett företag eller organisation behöver, säger hon.

Men hur ska kunderna kunna formulera vad de behöver i en bransch som utvecklas så snabbt?

-När man inte kan formulera behoven försöker vi se vilka resultat de vill uppnå med sin verksamhet mera överordnat och så får vår interaktionsdesigner visa skisser på hur de tekniska systemen kan se ut.  Vi vill förstå det som finns i verksamheten och finna nya sätt att med teknikens hjälp arbeta mer effektivt. Appar blir ett sätt att genom sin mobil komma åt företagens IT-system, säger Elin Lundström.

Visserligen har kunderna inom IT-området blivit mognare, men ännu finns många företag med låsta tekniska miljöer. Men det blir allt vanligare att man använder sig av så kallade molntjänster, det vill säga alla data finns tillgängliga genom webben var som helst ifrån och även företag eller organisationer som tidigare varit mer stängda går åt det molnbaserade hållet. Metoderna som används för att skapa tekniska system är också mer flexibla än förr och kallas agila. Det innebär att det är ett tätt samarbete med kunden eller beställaren, vilket gör att det går att ta vara på förändringar i kundens behov under resans gång.

En andra familj

Förutom rollen som kravanalytiker finns på företaget projektledare, programmerare och interaktionsdesigners. Nyligen har man också anställt en rekryterare på deltid. Konkurrensen om duktiga medarbetare är hård, särskilt systemutvecklare, och det är en utmaning att rekrytera folk.

- Det svåra är att få dem att komma hit, men lyckas vi med att det och de kommer för ett samtal så brukar det ordna sig, säger Elin Lindström.

Så vad lockar de med? Det ska vara kul på jobbet, finnas bra förmåner och varje individ får en egen utvecklingsplan. Man värderar också balans mellan arbete och fritid och ingen ska behöva jobba åttio timmar i veckan som vore det normalt. Alla blir också delaktiga i företagets utveckling och har olika ansvarsområden, till exempel inom miljö, friskvård, webbutveckling och det egna företagets IT-utveckling.

- Vi vill vara en drömarbetsplats och att vara det också för de nya som kommer är min drivkraft. Vi är lite som en andra familj, säger Elin Lundström.

Foto: Anette AnderssonElin Lundström och Tobias Karlsson, som är senior projektledare, vid det nyinköpta fotbollsspelet.

 

Fakta

Decuria är ett IT företag som verkar i Stockholm. Företaget grundades 2001 och har idag tio delägare. Ett av företagets verksamhetsområden är att hjälpa företag och organisationer att utveckla mobilappar. Det innebär att företagens system blir öppnare för de anställda och att det utvecklas nya sätt att arbeta med hjälp av mobilerna.

Namnet Decuria kommer från latinet och betyder grupp om tio.

Läs mer:

www.decuria.se

h
This is themeComment