De senaste åren har varit omvälvande för journalisterna i Finland, för många av dem en snabb förändring med negativa förtecken. Jobben försvinner och ägarnas framtidsvisioner är bleka.
Huvudförtroendemannen vid dagstidningen Turun Sanomat i Åbo har gett upp. Efter femton år som journalist Erja Hyytiäinen går från jobbet som lokalredaktör till att bli informatör vid Åbo universitet. Efter att ha varit med om fem förhandlingsomgångar sedan 2009 är hon utled på den dystra stämningen och bristen på framtidstro. Om den runda som nu snart ska vara klar går som arbetsgivaren vill har 40 procent av jobben på redaktionen försvunnit sedan nedskärningarna inleddes. Det innebär att de som blir kvar måste jobba mycket hårdare än nu och kompensera för dem som gjorts överflödiga. Matpauser och eftermiddagskaffe blir ett minne blott.
- Folk säger att journalisterna är galna för vad som än händer så jobbar de bara ännu mer, säger Erja Hyytiäinen.
Den här gången handlar det om 50 jobb som ska bort, alltså 50 personer som blir arbetslösa med dystra utsikter till nya karriärer. Av de som tvingats bort har en person hittat ett nytt jobb, vid det statliga public service-bolaget Yleisradio. Övriga är antingen arbetslösa eller förtidspensionärer.
- Jag känner inte till att de blivit sysselsatta på annat håll. Några skriver en artikel eller två per månad som frilansjournalister.
Det är inte så att ägaren är särskilt trängd ekonomiskt. Moderbolagets vinstprocent var 15,6 procent enligt fjolårets bokslut. Tidningen går alltså bra, men tryckeridelen drar ner resultatet.
- Man undrar ju vilken vinst som är tillräcklig, säger Erja Hyytiäinen.
Det senaste halvåret har nyheterna om uppsägningar duggat tätt. Enligt juristen Jussi Salokangas vid Finlands Journalistförbunds förhandlingsenhet handlar det om 30 besked så här långt och de berör mer än 500 personer.
Sedan 2009 har 850 jobb försvunnit och då räknas inte avslutade tidsbundna kontrakt eller förtidspensioneringar med.
Takten är relativt sett densamma som inom pappersindustrin, en annan krisbransch utan framtidstro.
Förbundet har i dag 9000 medlemmar varav 700 är arbetslösa, 850 studerar och 1650 försörjer som frilansjournalister.
Det som förbundet förundrar sig över är att lönsamma företag säger upp.
- Vår uppfattning är att de sätter igång alarmet utan att ha någon uppfattning om vad det leder till. Besluten fattas i panik, säger ombudsman Juha Rekola vid journalistförbundet. Hans oro är att nedskärningarna leder medieföretagen in i en nedåtgående ond spiral där sämre innehåll gör att färre är beredda att betala för mediernas tjänster.
- Vi borde fundera på vad journalisternas uppgift är, utöver att skapa vinster för ägarna.