Flere arbejdsgivere vil spare på lønnen inspireret af SAS-ledelsen, forudser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og kalder SAS-ledelsens ultimatum til fagforeningerne for ”unordisk” og ”uhørt brutalt”.
Mange arbejdsgivere vil lade sig inspirere af SAS-ledelsen og diktere lønnedgang som middel til at klare krisen. Det forudser en af Nordens førende arbejdsmarkedseksperter, professor Flemming Ibsen ved Aalborg Universitet:
- Der er helt givet mange arbejdsgivere, som nu har fået blod på tanden og vil bruge SAS-modellen til at kræve, at medarbejderne går ned i løn, siger Flemming Ibsen.
At virksomhederne prøver at spare sig ud af krisen er en europæisk tendens, som nu breder sig til Norden, mener hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og private ansatte. FTF er også hovedorganisation for de 1.400 danske kabineansatte organiseret i Cabin Attendants Union (CAU), der som de sidste gik med til SAS-ledelsens spareplan.
FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, har udtalt, at hun finder tendensen meget bekymrende:
- At skære i lønnen, forringer folks købekraft. Det går ud over forbruget og væksten og skaber en nedadgående spiral.
Det er også en ny tendens, at fagbevægelsen og medarbejderne accepterer lønnedgang, mener Flemming Ibsen. Tidligere var fagforeningerne mest optaget af at sikre medlemmerne bedre løn, pension og arbejdsvilkår og overlod til arbejdsgiverne at skrue op og ned for antallet af ansatte. Men efter fire år med økonomisk krise og forringelse af dagpengeretten prioriterer fagbevægelsen det meget højt, at sikre medlemmerne beskæftigelse, vurderer Flemming Ibsen.
Professoren varsler en ny konsensuskultur på arbejdsmarkedet, der ikke bygger på konflikt, men hvor arbejdsmarkedets parter i stedet står sammen mod en ydre fjende:
- Den store fælles trussel i dag er de globale markedskræfter. Der er en voksende forståelse mellem arbejdsmarkedets parter om, at det er nødvendigt at stå sammen om at øge konkurrenceevnen, blandt andet ved at fagbevægelsen er en innovativ medspiller.
Flemming Ibsen anser den nordiske arbejdsmarkedsmodel for at være et vigtigt aktiv i den kamp og er dybt kritisk over for den måde, SAS-ledelsen har behandlet fagforeningerne op til indgåelsen af en aftale om længere arbejdstid og lønnedgang:
- Vi har en nordisk tradition for at forhandle og tale pænt til hinanden, men både ledelsen i SAS og politikerne gik i denne sag meget voldsomt og aggressivt til værks over for de ansattes fagforeninger. Så der er sår som skal heles.
Han finder det atypisk og i strid med alle kutymer, at SAS-ledelsen mødte op med en færdig aftale og et ultimativt krav om underskrift eller lukning, og at den danske og svenske finansminister gik aktivt ind og lagde pres på fagforeningerne.