Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2012 i När pendling blir ett hinderlopp i Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen
Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen
tema

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, Foto: Gunnar V. Andrésson

En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.

Resekonsulenten Valgerður Þórdís Snæbjarnardóttir fick sonen Róbert Aron Larssen i Reykjavik i början av augusti 2011, där hon bor med sin norska sambo.

Snæbjarnardóttir har jobbat för resebyrån Islandia Travel i Oslo sedan 2006. Hon bodde i Norge 2003-2008 men flyttade sedan till Island och har jobbat därifrån sedan dess. Hon har fått sina lön i norska kronor och naturligtvis betalat skatt och avgifter till den norska staten.

- När jag blev gravid kontaktade jag NAV för att få information om hur det skulle bli med föräldraledigheten, säger Valgerður Þórdís Snæbjarnardóttir.

NAV är den norska välfärdsmyndigheten som bildades genom att arbetsförmedlingen, försäkringskassan och den kommunala socialtjänsten slogs ihop.

"Bara en formalitet"

- Vi fick svaret att eftersom jag var medlem i försäkringskassan skulle ansökan endast bli en formalitet, jag skulle garanterat få föräldrapenning, fortsätter hon.

Snæbjarnardóttir fick besked att hon skulle skicka in en ansökan två månader före den beräknade förlossningen. Hon skickade det i god tid men fick då svaret att hon borde ha ansökt om föräldraledigheten fyra månader före den beräknade förlossningen. Avslag kom sedan i slutet av september. Orsaken var att hon inte var medlem i försäkringskassan i Norge trots att hon hade betalt till den.

Snæbjarnardóttir har haft samma jobb på samma arbetsplats sedan 2008. Hon säger att inom turismen spelar det ingen roll exakt på vilket kontor man sitter.

- Jag jobbar fortfarande för samma resebyrå i Norge, förklarar hon.

- Men nu har jag en isländsk adress. Tidigare hade jag en norsk adress, fortsätter hon och tror att det är folkbokföringsadressen som skapar problemen.

Ingen självklarhet med föräldrapenning

Snæbjarnardóttir åkte till Norge i höstas för att undersöka varför hon inte fick föräldrapenning, trots att hon har betalat till kassan under alla dessa år. På NAV rekommenderades hon en retroaktiv ansökan om att bli medlem i försäkringskassan.

Hon har nu skickat in en anmälan till NAV.

Hon har också ansökt om blanketten E101 hos NAV.

Snæbjarnardóttir har inte fått föräldrapenning sedan förlossningen i början av augusti. Hon och hennes man hade en reservfond som de använde först. Nu har de sålt lägenheten de hade i Oslo för att kunna försörja familjen. 

- Det verkar inte vara en självklarhet att jag får föräldrapenning, säger hon.

Fakta

Valgerður Þórdís Snæbjarnardóttir arbetar för resebyrån Islandia Travel i Norge. Hon har sonen Róbert Aron Larssen, knappt 9 månader, tillsammans med sin norska sambo.

Snæbjarnardóttir hade 10 000 norska kronor i månaden som resekonsulent på resebyrån men har inte fått föräldrapenning sedan förlossningen eftersom försäkringskassan i Norge inte vill betala.

h
This is themeComment