Kvinnors företagande speglar en könssegregerad arbetsmarknad
Side-alternativer
Side-alternativer
Kvinnor i Sverige är företagare, eller startar företag, i mindre utsträckning än män och generellt är både svenska män och kvinnor mindre benägna att starta och driva företag än i många andra länder. Av landets egenföretagare utan anställda var 32 procent kvinnor 2010 och ser man till företagare med anställda var 28 procent av företagen ledda av kvinnor. Av de nya företag som startades förra året var 32 procent kvinnor. De flesta företag som ägs och startas av kvinnor är främst inom vård och omsorg, utbildningssektorn och tjänstesektorn.
Det förhållandevis låga företagandet vill den svenska regeringen ändra på. Sedan den borgerliga alliansen kom till makten 2006 har de satsat 100 miljoner kronor varje år för att främja kvinnors företagande, det vill säga en total summa på 800 miljoner kronor under åren 2007-2014.
Ansvarig myndighet för satsningen är Tillväxtverket, som driver programmet ”Främja kvinnors företagande”. Arbetet är indelat i tre insatsområden:
Också Almi Företagspartner AB, som ägs av staten och som har sjutton regionala dotterbolag verkar för kvinnors företagande, bland annat genom satsningen ”Styrelsekraft”.
I samband med att dåvarande näringsminister Maud Olofsson offentliggjorde regeringens satsning på kvinnors företagande, fick den statliga innovationsmyndigheten VINNOVA regeringens uppdrag att driva ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som spände över en rad ämnesområden och lärosäten. ”Forskning om kvinnors företagande” avslutades 2011 och nitton forskare från åtta discipliner berättar om sina resultat i boken ”Kvinnors företagande – mål eller medel?” (SNS 2011). Redaktörer är Eva Blomberg, Gun Hedlund och Martin Wottle.
Läs mer: