Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2013 i Deltidens många ansikten i Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi
Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi
tema

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi

| Tekst: Marie Preisler, foto: Lars Bertelsen

Dorte Nielsen er en af mange offentlig ansatte danske kvinder med deltidsjob. Det har givet hende et bedre arbejdsliv men en stram økonomi.

Mange danske pædagoger arbejder på deltid. En af dem er Dorte Nielsen. Hun har selv valgt at gå ned på deltid for at få et bedre arbejdsliv. Til gengæld er hendes økonomi så stram, at hun og hendes ægtefælle har været nødt til at tage et rengøringsjob om søndagen.

- Pædagogfaget er et dårligt lønnet kvindefag, og da jeg for otte år siden gik fra 37 timer til 30 timer, blev økonomien for alvor anstrengt. Min mand og jeg har derfor i nogle år gjort rent om søndagen for at tjene lidt ekstra, men rengøringsjobbet blev overtaget af polsk arbejdskraft, så vi sidder ret hårdt i det, siger hun.

Færre fuldtidsstillinger

Dorte Nielsen er 56 år og har arbejdet som pædagog i 30 år, de seneste 16 år på Fritidshjemmet Simonshøj i Hvidovre Kommune, der er en forstad til København. Beslutningen om at gå ned i tid tog hun, da Hvidovre Kommune indledte et tæt samarbejde mellem skoler og fritidshjem. Hun og andre pædagoger fra kommunens fritidshjem skulle samarbejde med lærerne om at undervise i de mindste klasser, men Dorte Nielsen fandt, at lærerne var svære at samarbejde med. Hun kunne undgå skoletimerne ved at gå på deltid og valgte den løsning.

- For mig var deltid nødvendigt for at bevare et arbejdsliv, og jeg er meget glad for at jeg fik den mulighed, for jeg elsker mit job som pædagog.

De fleste af Dorte Nielsens pædagog-kollegaer er også ansat i deltidsstillinger. For hovedparten af dem er det ikke et frit valg men et vilkår, de er nødt til at acceptere for at få et job. På Fritidshjemmet Simonshøj er kun to af de otte pædagoger på fuld tid, og i hele sektoren er der en klar tendens hen imod flere deltidsstillinger og færre fuldtidsjob, fortæller Dorte Nielsens nærmeste chef, Gert Skjoldborg, der er daglig leder af Fritidshjemmet Simonshøj:

- Der er færre fuldtidsjobs, fordi arbejdstiden er reduceret. Vores åbningstid er skåret ned for at spare ressourcer, og fordi børnene er flere timer i skole, siger han.

De mange deltidsstillinger gør det sværere at rekruttere personale, vurderer han. Det er hans erfaring, at mandlige pædagoger generelt ønsker fuldtidsjob, mens kvindelige pædagoger gerne vil have deltidsjob, mens deres børn er små.

 

Dorte Nielsen mot väggen

 

Den mulighed ville Dorte Nielsen også gerne have haft, da hendes egen søn var lille. Men dengang var hun enlig mor og for at få sin økonomi til at hænge sammen var hun afhængig af at arbejde fuld tid. Praktisk og menneskeligt var det et ”levende mareridt” at arbejde fuld tid med et mindre barn, husker hun.

Et godt tilbud til børnefamilier og ældre

Dorte Nielsen møder som pædagog mange børnefamilier med fuldtidsjob, som er under pres for at få klare hverdagen. Deltid er efter hendes mening en god mulighed for både småbørnsforældre og ældre på arbejdsmarkedet.

- Mange familier er frygtelig pressede, og jeg synes, alle unge småbørnsfamilier skulle sikres råd til og mulighed for deltid, hvis de selv ønsker det. For ældre medarbejdere kan deltid også være et fint tilbud. Jeg kan godt mærke, at jeg ikke er 25 år mere. Kroppen gør ondt, og min hørelse svigter. Så er det fint at kunne gå hjem fra arbejde lidt før eller møde senere, Siger Dorte Nielsen.

Hvad deltidsjob betyder for hendes pension, har hun ikke overblik over, men hun frygter det værste: 

- Jeg kan godt frygte for at blive en fattig pensionist, fordi jeg som deltidsansat sparer mindre op til min alderdom end fastansatte, men reelt aner jeg det ikke. Selvom jeg nærmer mig pensionsalderen, er jeg en af dem, der ikke har orket at sætte mig ordentligt ind i mine pensionsforhold.

"Deltidsansættelser kan skabe et delt arbejdsmarked"

I den danske fagbevægelse er begejstringen over de mange deltidsansættelser til at overse. Det er et tilbagevendende krav fra fagbevægelsen ved overenskomstforhandlingerne, at alle lønmodtagere skal have mulighed for at arbejde fuld tid.

FTF er en hovedorganisasjon for blandt andre pædagoger og sygeplejersker, de to faggrupper med størst andel af deltidsansatte. FTF’s overenskomstchef Klaus Matthiesen peger på, at de mange deltidsansættelser kan skabe et delt arbejdsmarked, hvor deltidsansatte er den svage gruppe.

Det beroliger ham ikke, at Nordisk Ministerråds nye undersøgelse viser, at en dansk lønmodtager, der har arbejdet på deltid i en årrække, har næsten samme økonomiske rammebetingelser i sin alderdom, som den lønmodtager, der har arbejdet fuld tid hele livet.

- At forskellen ikke er stor, skyldes den danske folkepension, som tilgodeser borgere med lave indtægter, men måske er der ikke råd til samme folkepensionsordning om 30 år. Det bringer deltidsansatte i en sårbar situation, siger han.

Arbejdsgiverne: Flere på fuld tid.

Arbejdsgiverne har hidtil forsvaret deres ret til at skabe deltidsansættelser, men der blæser nye vinde. Danske Regioner har besluttet en ny politik, der skal få flere på fuld tid. Fra 1. januar 2014 vil størstedelen af alle stillinger på regionale arbejdspladser blive opslået på fuldtid. I dag arbejder knap fire ud af ti medarbejdere i regionerne på deltid. Målet med den nye politik er, at i 2021 er kun to ud af ti arbejder på deltid.

h
This is themeComment