En ny kvinnlig finansminister 2012 gav extra poäng för Island, som redan låg högst upp av de nordiska länderna, med 18 poäng. Det är bara två poäng från full jämställdhet.
Tack vare kvinnlig statsminister och statschef, samt många ministrar får även Danmark många poäng och ligger bara ett poäng under Island.
Att Wanja Lundby-Wedin avgick som LO-ordförande gör att Sverige missar 4 kvinnliga poäng.
En regeringsombildning gjorde att justitieministern blev kvinnlig - men samtidigt tog en man över som socialminister. Resultatet blev oförändrade poäng i Norge.
Det har gått fort nedåt för jämställdheten i maktpositionerna i Finland efter att både statsminister och president gick från att vara kvinna till man.
Att ha 50 procent kvinnor i en regering kan ge intrycket av att jämställdheten har uppnåtts. Men det handlar också om vilka positioner kvinnorna har uppnått.
Vi har fördelat 200 poäng, 40 för varje nordiskt land. 100 kvinnliga poäng motsvarar full jämställdhet.
Vi har sett på 13 ministerposter. De ger vardera ett poäng bortsett från statsministern (5) poäng, finansministern (3) och utrikesministern (2).
Vi har också tagit med ledarna förde största fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna:
LO-ordförande (4), tjänstemannafackordförande (2), akademikerfackordförande (2), arbetsgivarordförande (2) och arbetsgivar-vd (2).
Samt sex viktiga symbolpositioner:
Statschef, ordförande i högsta domstolen, centralbankschef, ärkebiskop, polischef och överbefälhavare
Statsöverhuvudet, får tre poäng, medan de övriga får ett var. Vi har inte tagit med ledare för stora företag, eftersom de inte utses genom en demokratisk process. I år har vi bara sett på vem som innehar positionen den 8 mars varje år.
Ladda ner listan: Kvinnliga makthavare i Norden 1970-2013
Her finner du vår emneside om likestilling.