Ser man på kalla fakta är vägen lång tills det råder jämställdhet mellan män och kvinnor i det svenska arbetslivet. Därför väckte det stor uppmärksamhet när vd:ar från tio av de största svenska bolagen tog initiativet till jämställdhetssatsningen ”Battle of the numbers”
Den 17 januari i år kom hundra kvinnor från tio stora företag till Kulturhuset mitt i centrala Stockholm. Det var dags för deras första möte och workshop inom projektet ”Battle of the numbers”. Mötet var slutet och media eller andra åskådare var inte inbjudna. Ett skylt på fönstret förklarade vad som pågick: ”Ursäkta röran, vi bygger om svenskt näringsliv”.
Kvinnorna, tio från varje företag, kommer från Ericsson, H&M, Ikea, Saab, Sandvik, Scania, SEB, SPP, SSAB och Volvo AB. De är chefer eller blivande sådan och de är utvalda av sina koncernledningar för att under ett år agera interna managementkonsulter inom företagen och identifiera ”best practise” som får fler kvinnor att nå operativa och beslutsfattande positioner. Det är deras egna erfarenheter som är grunden för arbetet. Med stöd av koncernledningen ska deras erfarenheter nagelfaras, systematiseras och förhoppningsvis bli en förändrande kraft. Under året träffas också företagens HR- och informationsdirektörer samt Vd:ar. Tanken är att de kan jämföra, eller ”benchmarka”, mot varandra och finna goda exempel både på hur företag kan arbeta med frågan under sitt dagliga arbete och integrera den i affärsverksamheten. Målet är att få fram fler metoder för att lyfta upp kvinnor i chefspositioner och i november nästa år avslutas projektet med ett stort evenemang där resultat och goda exempel visas fram.
Bakgrunden är de siffror som regelbundet redovisas och som speglar hur illa ställt det är med jämställdheten på högre nivå i de stora företagen. Ofta hamnar fokus på de 16 procent som är kvinnornas andel av börsbolagens styrelser.
- Vi har velat vrida fokus från hur många kvinnor som sitter i bolagsstyrelser till kvinnors möjligheter att hamna i chefspositioner. Ofta hängs vd:arna ut för att det är få kvinnor i styrelserna, men det är ju en styrelsefråga. När vi kontaktade Vd:arna för att starta ett arbete med chefer mötte vi dem på en nivå där de kan påverka, säger Sofia Falk, grundare av företaget Wiminvest och en av de tre kvinnor som fick alla de tio vd:arna intresserade av att stötta projektet.
Motivet för de tio vd:ar som gått in i projektet finns att hitta i en debattartikel i Dagens Industri den 21 november 2012: ”Så ska svenska kvinnor nå toppen”. Där förklarar de tio vd:arna varför de ställer sig bakom ”Battle of the numbers”. Det handlar om lönsamhet och konkurrenskraft och om att kunna rekrytera och behålla de bästa talangerna.
- Vi vet att kampen om talangerna kommer att bli hård bara om några få år. Och forskningen visar både att jämställda företag omsätter mer och att de unga talangerna inte kommer att välja företag som inte har rätt värderingar. Många av dagens organisationer är skapade för hundra år sedan, men de måste börja spegla dagens samhälle, säger Sofia Falk.
Sofia Falks egen historia spelar roll i den här satsningen. Hennes företag Wiminvests sätt att arbeta för att få fler kvinnor på höga positioner används i de workshops som hålls med de 100 kvinnorna och som är en huvuddel i projektet ”Battle of the numbers”. Det är en metod som är delvis är sprungen ur hennes egen erfarenhet.
Mitt i statskunskapsstudier i Uppsala i de tidiga tjugoåren sadlade hon om och gjorde lumpen för att bli militär underrättelseagent. Hon var redan tidigare extremt sportig och presterade ofta bra som ensam kvinna bland många män. De goda resultaten förklarades ofta av de omgivande männen som ”tur”. Så småningom började hon jobba med kris- och riskhantering i företag, ofta på hög nivå och det hände både en och två gånger att hon anlände till ett företag, skulle börja sitt arbete och fick frågan ”var är konsulten som ska hjälpa oss?”.
- Jag började tala med andra kvinnor och förstod att detta var vardag för de flesta kvinnor på högre positioner. Jag blev arg. Jag var ung, duktig och utsliten. Jag kände att vi som kvinnor inte fick möjlighet att göra karriär på våra egna villkor och det tar udden av både passion och kreativitet, berättar Sofia Falk.
Hon bytte jobb till PR-konsult och upplevde samma attityd där, om inte ännu värre. Till slut kände hon att det fick vara nog. Hon ville starta ett företag som hjälpte talangfulla kvinnor att göra karriär i företag på sina egna villkor och att nå sin fulla potential. Hon sade upp sig, lånade 200 000 kronor, ringde 100 samtal, besökte 53 företag och hade efter två månader tolv kunder bland storbolagen i svenskt näringsliv. Tillsammans med uppdragsgivare och några av Sveriges kända konsulter inom ledarskap, förändringsarbete, kommunikation, affärsutveckling och personlig utveckling skapade hon det arbetssätt hon sedan använt i sitt företag Wiminvest. Med hjälp av fokusgrupper tog hon reda på vad kvinnor i ledande positioner behövde för att kunna göra karriär på sina egna villkor. Vad trodde de krävdes av dem själva, deras chefer och organisationsledningar för att nå sin fulla potential och få dem att vilja nå ledande positioner på företaget? Det var och är kvinnornas egna erfarenheter i ett företag som används för att ta reda på hur karriärvägarna ser ut, vad som belönas och hur, vilka hinder som finns och så vidare. Kvinnorna blir strategiska rådgivare i sin egen organisation i hur de bör organiseras, drivas och ledas för att spegla dagens samhälle.
- Kvinnorna använder sig själva som kunskapsbas. Hur har de kommit dit de är och hur kan de nå ännu länge?, förklarar Sofia Falk.
Under sina fyra workshops arbetar kvinnorna fram förändringsförslag som till exempel kan handla om initiativ, aktiviteter, rutiner och processer. Förslagen ska ge effekt på målet att få fler kvinnor i ledande positioner och de ska gå att implementera inom sex till tolv månader. Tillsammans med koncernledningen på de deltagande företagen arbetar de sedan vidare med förslagen. Centralt är att ledningen ger sitt aktiva stöd och är beredda att agera på de förslag som kvinnorna lägger fram. Att sitta i ledningsgruppen och nöja sig med att tacka för en ”gullig” presentation är inte okej. Ledningens aktiva stöd är ett villkor för Wiminvests arbete och också i det pågående ”Battle of the numbers”.
Sedan företaget sjösattes 2007 har hon fått allt fler uppdrag. Hon har också jobbat med opinionsbildning och bland annat fungerat som rådgivare till regeringen. Förra året fick hon i uppdrag att hålla i ett förseminarium inför Northern Future Forum med 150 svenska kvinnliga chefer och jämställdhets- och näringsministern. Syftet var att skapa en kunskapsbas som kunde delas med statscheferna från Norden, Baltikum och Storbritannien. Inbjudna till seminariet var också Cissi Elwin Frenckel, publisher för tidningen Chef och Eva Swartz Grimaldi, Blanchi café and cycles. Tre kvinnor, med olika erfarenheter och positioner men med stora kontaktnät och ett brinnande intresset för att skapa ett näringsliv öppet för kvinnor ända upp i toppen, fann varandra i denna gemensamma vilja och beslutade sig för att ta ett initiativ. De såg att det redan gjordes mycket mer i företagen än vad som kom ut.
- Det är en taggig debatt men det görs mycket mer i företagen för jämställdhet än vad som kommer fram. Vi ville visa på de goda exemplen, säger Sofia Falk.
De kontaktade en rad bolag och fick napp av de ovan nämnda. Initiativet har väckt stort intresse, senast av den nya svenska jämställdhetsministerns Maria Arnholm som i flera intervjuer har lyft fram ”Battle of the numbers” som ett bra exempel på hur man kan jobba för bättre jämställdhet.
Sofia Falk märker i sitt arbete ett motstånd mot lagstiftning om kvotering. Hon har också arbetat med norska bolag och är tveksam om den norska kvoteringen till styrelser gett rätt effekter.
- Målet blir en siffra som ska uppnås och när målet är nått finns risk att man struntar i frågan. Man tappar också interna förebilder när kvinnor på operativ nivå blir styrelsemedlemmar Men jämställdhet handlar om sättet att organisera, styra och om attityder och värderingar, säger Sofia Falk.
Den 20 november 2013 lanserade tio verkställande direktörer från de svenska storföretagen - Ericsson, Scania, SEB, H&M, IKEA, pensionsbolaget SPP, Saab, SSAB, Sandvik och Volvo - projektet ”Battles of the numbers”.
Tio kvinnor från varje företag som idag innehar nyckelpositioner på olika nivåer och affärsområden kommer under det kommande året att agera som interna managementkonsulter i sina respektive företag. Utifrån sina egna erfarenheter kommer de noggrant granska vad som får kvinnor som dem själva att nå operativa och beslutsfattande positioner, bland annat genom att titta på hur chefsrollerna är utformade, hur incitaments- och belöningssystem ser ut, hur kvinnor lyfts fram som förebilder, karriärvägar, strukturer för feedback och syn på föräldraledighet. Syftet är att förbättra kvinnors möjligheter att komma i chefspositioner. De hundra kvinnorna träffas vid fyra tillfällen under året för workshops och utbyte av erfarenheter. Resultatet av deras arbete som sker i samarbete med koncernledningarna och kommer att redovisas på en konferens i november 2013.
Initiativet har tagits av Sofia Falk, grundare av Wiminvest, Cissi Elwin, chefredaktör för tidningen Chef och Eva Swartz Grimaldi, Blanchi café and cycles.