Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2014 i Delingsøkonomien utfordrer fagforeningene i Norden i Hotell hotas av hyrestjänst
Hotell hotas av hyrestjänst
tema

Hotell hotas av hyrestjänst

| Text: Carl-Gustav Lindén, foto Cata Portin

Nya digitala tjänster som sammanför köpare och säljare tar över allt mer av traditionell affärsverksamhet. Den mest framgångsrika av dem alla är amerikanska Airbnb som hjälper folk att hyra ut sina lägenheter. Hotellbranschen kämpar emot.

Personliga tjänster och saker som människor kan använda gemensamt - bilar, maskiner, cyklar och bostäder - i kombination med digitala marknadsplatser har på kort blivit ett globalt fenomen som kallas delningsekonomi. Det som började som ideella projekt, till exempel att sova över hos tillfälliga bekanta (Coachsurfing), har fått rent kommersiella drag. Nättjänsten Airbnb, grundad i San Francisco 2008 och har gjort det mycket enkelt att vara hyresvärd och gäst och är därför ytterst populär, men också kontroversiell. I New York, där det är förbjudet att hyra ut lägenheter för mindre än en månad, bor till exempel redan fler gäster i privata lägenheter än i hotellrum.

AirBnB Helsingfors 2

I Helsingfors bjuds ungefär ettusen boenden ut via Airbnb, men det är inte lätt att få en finländsk hyresvärd att ställa upp och berätta hur tjänsten fungerar. En person svarar att familjen hyr ut sin lägenhet på sommaren och veckoslut då de är bortresta eller befinner sig på landet. En annan värd är villig att berätta, men vill vara anonym.

- Grannarna talar ju om allt och jag vet inte om vad de tycker om det här, säger den kvinna AiN talat med i Helsingfors. Hon har nyss blivit klar med sina högskolestudier och är i behov av pengar. En vän tipsade om tjänsten.

Små intäkter

Sedan början av sommaren har hon och hennes pojkvän hyrt ut sin 38 kvadratmeter stora etta med terrass ett tjugotal gånger mot ett pris på ungefär 60 euro per natt. Några stora intäkter blir det alltså inte och lägenheten måste städas såväl före som efter uthyrningen. De tar emot gäster bara då de själva är bortresta och hittills har allt fungerat bra.

- Men om jag hade mer pengar hyrde jag nog inte ut längre.

De har valt att lita på sina gäster och gömmer inte undan några värdesaker. De flesta gäster kommer från S:t Petersburg i Ryssland. Nu är paret själva på väg på en nästan fyra veckor lång resa till Australien och valde att erbjuda lägenheten via en annan nättjänst för delning i stället, ShareTribe, som utvecklats i Finland.

AirBnB Helsingfors 1

 Det unga paret fick hjälp av en professionell fotograf med att ta bilder, vilket Airbnb betalade, men några andra kontakter har de inte haft med Nordenkontoret i Köpenhamn. Enligt hemsidan ersätter bolaget också skador på upp till 60 000 euro som gästerna orsakat.

- All information finns på deras hemsida.

Kritik

Hotell- och restaurangförbundets vd Timo Lappi ser inte med blida ögon på hur nya tjänsteproducenter etablerar sig utan att vara reglerade i lag. För ett år sedan gjorde förbundet en utredning som visade att Airbnb:s kapacitet i Helsingfors motsvarar ett medelstort hotell. Ett år senare var kapaciteten fyra hotell.

- Verksamheten har utvidgats kraftigt och står utanför lagstiftningen. Vi har gjort ett förslag till Arbets och näringsministeriet att alla ska ha samma spelregler, säger han.

Hittills har ministeriets tjänstemän följt med utvecklingen, men förbundets mål är att nya tjänster ska regleras och tänker driva frågan när nästa regering gör upp sitt program efter riksdagsvalet våren 2015. Där finns också ett annat problem som förbundet kämpar med, hundratals restauranger landet runt som inte har något utskänkningstillstånd för alkohol utan låter kunderna ta med sig sin egen sprit. Detta är visserligen inte tillåtet, men övervakningen är slapp.

- Med tiden kommer staten att gå miste om tiotals miljoner i skatteintäkter.

Förbundet har också granskat restaurangdagen, ett populärt och folkligt evenemang där alla kan sälja mat mot betalning utan begränsningar, och konstaterar att medlemmarnas försäljning sjunker med tio procent den dagen. Där är ändå linjen att inte ta strid med hobbykrögarna.

Myndigheterna nöjda

Skattemyndigheterna i Finland följer med hur olika delningstjänster utvecklas, men har för tillfället inga planer på att skärpa övervakningen. De delar inte förbundets syn på skattebortfallet.

- Det är så småskaligt och har ingen fiskal betydelse, säger skatteexperten Mervi Hakkarainen vid Skattestyrelsen.

Hon säger att det räcker med att hyresvärdarna redovisar hyresintäkterna med avdrag för sina kostnader.

Airbnb är inte den enda kända amerikanska delningstjänst som dykt upp. Häromveckan etablerade sig taxisajten Uber i Helsingfors, men branschen är hårdare reglerad än i Stockholm där tjänsten är populär. Än så länge fungerar Uberappen inte. I Finland finns dessutom konkurrerande tjänster som estländska Taxify som samarbetar med taxiföretagarna. Dessutom har kollektivtrafiken i storstadsregionen en egen app, Kutsuplus, där man kan beställda en minibuss till ett väldigt lågt pris som gjort tjänsten mycket populär.

h
This is themeComment