Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2014 i Nye grep for bedre integrasjon i "Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge"

"Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge"

Den stora tillströmningen av arbetskraft från de forna östeuropeiska länderna till Norden och framför allt Norge, kräver ett integrationsarbete som också innefattar arbetskraftsinvandrare, säger norsk forskare.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Inkluderingsminister Solveig Horne svarer

De med de sämsta villkoren, som låg lön och svag ställning på arbetsmarknaden, har svårast att integreras och att få till ett normalt liv. Men det är lite fokus på det och det finns till exempel ingen officiell ambition varken hos arbetsgivare eller hos politiker att skapa system som underlättar språkundervisning för arbetskraftsinvandrare, säger Jon Horgen Friberg i FAFO.

Gode språkkunnskaper er nøkkelen til god integrering. Vi er opptatt av  å styrke norskkunnskapene for innvandrere. Vi ønsker å gi god tilgang til norskopplæring også for  arbeidsinnvandrere som ikke har rett til gratis opplæring, og det er blant annet bevilget midler til nettbasert norskopplæring. Nettressursen LearnNow er utviklet av NTNU, er gratis tilgjengelig for alle og rettes nå særlig inn mot innvandrere i arbeidslivet. Tilbudet kan brukes som fjernundervisning og som støtte i den ordinære klasseromsbaserte norskopplæringen. Men jeg vil også peke på at arbeidsgiverne har et ansvar her, sier statsråd Horne.

 

 

Fakta

FAFO-rapport

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer än 330 000 medborgare från de senast anslutna EU-länderna har kommit till de nordiska länderna mellan 2004 och 2011. Inkluderas också de som kommit på tillfälliga arbeten beräknas antalet till cirka 600 000 arbetskraftsimmigranter. De flesta arbetar inom bygge, tillverkningsindustri, jordbruk eller andra okvalificerade arbeten.

Storbritannien är mest attraktivt, följt av de nordiska länderna och särskilt Norge. De flesta arbetskraftsinvandrarna kommer från Polen och Litauen. Till Finland kommer flest ester.  

Norge har ensamt har lika många arbetsinvandrare från forna Östeuropa som resten av de nordiska länderna tillsammans. Island har fått relativt flest arbetskraftsinvandrare i förhållande till folkmängden fram till den ekonomiska krisen 2008. 

Trenden att stanna ökar, trots att många av arbetskraftsinvandrarna är dåligt integrerade på de nordiska arbetsmarknaderna. Löner, arbetsvillkor, anställningsskydd, arbetsmiljö och förmåga att utvecklas i arbetet är i regel avlägsna de villkor som gäller för inhemska arbetare.

Källa: Labour migrants from Central and Eastern  Europe in the Nordic Countries; patterns of migration, working conditions and recruitment practices, Nordic Council of Ministers, TemaNord 2013:570 

Läs rapporten här:
h
This is themeComment