Halvparten av ministrene i Italias nye regjering er kvinner. Hva betyr det i et land der sysselsettingen blant kvinner ligger på bunn i Europa? Statsminister Matteo Renzi lover endring. Han vil ha umiddelbare reformer og fart i økonomien. Hittil er det loven om kvotering til styrene som har hatt størst effekt på likestillingen.
- Situasjonen er usikker, men veldig spennende. Renzis stil er helt ny. Jeg er ganske håpefull i forhold til at denne regjeringen kan evne å innføre viktige reformer, sier Carla Collicelli, visedirektør ved forskningsinstituttet Censis i Roma.
Paola Profeta som forsker på offentlig forvaltning og likestilling ved Universitetet Bocconi i Milano er også optimistisk.
- Det sender et sterkt signal til landet når andelen kvinner i regjeringen er 50 prosent. Det har aldri skjedd før i Italia. Med dette har Renzi også oppfylt løftet han tidligere ga om å utnevne like mange kvinner som menn til regjeringen. Det er for tidlig å gi noen dypere analyse, men vi har store forventninger, understreker Paola Profeta til Arbeidsliv i Norden.
Italia er i dyp krise. Selv om økonomien for første gang siden 2008 viser en minimal oppgang, øker fortsatt ledigheten. Ifølge Istat er arbeidsløsheten totalt 12,9 prosent, 13,8 blant kvinner og 42,4 prosent blant unge mellom 15 og 24 år. Samtidig er sysselsettingen blant kvinner i Italia 47,1 prosent. Den varierer fra 56,6 prosent i nord til 30,8 prosent i sør. Bare Malta i Europa ligger lavere på statistikken.
Matteo Renzi tok over som statsminister i Italia 22. februar etter å ha vunnet kampen om tilliten i sitt eget parti Det demokratiske partiet (Partito Democratico/PD). Tidligere statsminister Enrico Letta ble skjøvet til side fordi han ikke fikk til nok. Men Renzi må fortsatt støtte seg til omtrent de samme politikerne som Letta, på tvers av politiske skillelinjer. Det har ikke vært noe nytt valg i Italia. Matteo Renzi er derfor den tredje statsministeren etter Mario Monty og Enrico Letta som ikke har vunnet tilliten gjennom demokratiske valg, men etter å ha blitt utpekt av presidenten Giorgio Napolitano. Nå lover Renzi å endre valgsystemet som skaper den ustabile situasjonen.
Noen av kvinnene i regjeringen er erfarne og renommerte, noen er det ikke. Uansett, hevder Carla Collicelli, er det positivt med flere kvinner.
-
- Effekten av andelen kvinner kan bare være av det gode. Det sier jeg ikke av ideologiske grunner, men min erfaring er at selv den verste kvinne oftest er bedre enn en mann, i hvert fall når det gjelder å ha oppmerksomheten på å sikre transparens og tydelighet i forhold til saken det gjelder.
Hun er ”klart for regjeringen Renzi”. Ikke bare på grunn av andelen kvinner, men på grunn av forventninger om gjennomgripende reformer i det italienske samfunnet.
Mange la merke til den direkte, personlige og uhøytidelige formen da Matteo Renzi holdt sin tiltredelseserklæring. Men fornyelsen er mer dyptpløyende, mener Carla Collicelli og viser til en kommentar Renzi har skrevet i forlaget Donzellis gjenutgivelse av ”Høyre og venstre” ”Destra e Sinistra”, bestselgeren av Norberto Bobbio som kom for tjue år siden. Der peker Renzi blant annet på behovet for dype og bærekraftige reformer med strategiske mål, forteller hun. Han mener at blokkpolitikken og de tradisjonelle sosialpolitiske skillelinjene er utdatert, og at det er nødvendig å komme i inngrep med tidsånden på helt nye måter. Sosialdemokratene gjorde store fremskritt for noen tiår tilbake, og den sosiale velferden man har oppnådd i Europa er absolutt verd å forsvare. Nå er tidene forandret, man kommer ikke videre med å bruke de gamle metodene som har fått katastrofale konsekvenser for folk i Europa. Nå er det behov for en ny sosial, rastløs dynamikk.
Denne alternative tenkningen er modig, og den forklarer den direkte og personlig måten å kommunisere på i offisielle diskurser, sier sosiologen Carla Collicelli.
- Renzi har ikke bare en innovativ verbal og kommuniserende stil, han har en tung målsetting om å gjennomføre dype og reelle endringer. Vi forventer en reell endring i fordelingen av resurser med hensyn til middelklassen, at det blir satt fart i realøkonomien, at kostnadene knyttet til den politiske klasse og toppbyråkrater reduseres og selvfølgelig at det blir jobber til unge mennesker.
Når italiensk radio og TV, RAI, feirer kvinnene med et eget seminar, er Paola Profeta en selvskreven innleder. Hun har markert seg i den offentlige debatten om likestilling i Italia. Når 8 av 16 ministre er kvinner, er det en god start, kommenterer hun.
- Det er bra, men er selvfølgelig ingen magisk oppskrift for å få bukt med kjønnsgapet. Hun viser til World Economic Forum sin Global Gender Gap Index der Italia ligger som nummer 80 av 132 land, og som land nummer 101 når det gjelder økonomiske muligheter for kvinner.
- Men det er et godt signal som kan bidra til å bryte ned stereotypier, og det har stort potensial. Foreløpig tror jeg likevel at loven om kjønnskvotering til styrene er den viktigste endringen i politikken vi har sett så langt. Vi trenger mange flere reformer fremover. At halvparten av ministrene er kvinner må forhåpentligvis bidra til det.
Paola Profeta forsker blant annet på konsekvensene av loven om kjønnskvotering til styrene som ble gjennomført i Italia fra 2012. Den gjelder statlige og børsnoterte selskaper. Målet er minst 20 prosent andel av hvert kjønn i styrerommene i 2015 og 33 prosent i 2018. Her viser hun utviklingen i styrerepresentasjonen i Italia, 1934-2013.
Paola Profetas tall forteller hvordan representasjonen av kvinner i styrerommene er mer enn fordoblet det siste året. Fra 8,11 prosent 4.mai 2012 til 17,64 prosent 3. februar 2014. Antallet har økt fra 207 kvinner i mai 2012 til 407 i februar 2014. Samtidig er det totale antallet styrerepresentanter redusert fra 2552 til 2307. Per i dag mangler fortsatt 769 seter for å oppnå 33 prosent representasjon av kvinner i styrerommene.
Bildet nedenfor viser utviklingen i flere land med lov om kvotering av kvinner til styrene.
Innføringen av loven om kvotering var revolusjonerende, hevder Paola Profeta.
- Ja, jeg vil bruke det ordet fordi dette innebærer en stor endring som vi ikke overskuer ennå. Det er ti tusen virksomheter som nå må forandre styrerepresentasjonen, som må ta kvinner i betraktning. Det er kanskje ikke en stor revolusjon, det går sakte fremover, men det går fremover, sier Paola Profeta.
President Giorgio Napolitano og ministrene i regjeringen Renzi i forbindelse med innsettelsessermonien i Palazzo del Quirinale, 22 februar 2014