Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Altid norsk i hjertet
tema

Altid norsk i hjertet

| Tekst: Marie Preisler, foto: Tomas Bertelsen

Til august har den norske badmintonspiller Erik Rundle boet flere år i Danmark end i Norge, og han tvivler på, om han nogensinde vender tilbage til Norge for mere end ferie og forsvar af sine badmintontitler.

Det blev et markant vendepunkt for norske Erik Rundle, da han som 16-årig kom til Danmark for at gå på en skole for unge badmintontalenter: Han er aldrig vendt tilbage til fødelandet og har netop købt hus i en forstad til København sammen med sin danske kæreste, Stine.

- Jeg har det som blommen i et æg her. Mit job er fantastisk, min kæreste Stine er dansk, og vi har lige købt et hus sammen her, så der er god plads til, at min familie kan komme hertil og være barnepige, når vi får børn, siger han. 

De bedste år

Til august har Erik Rundle boet 16 år i Danmark, og det er længere tid end han har boet i Norge. Han har tidligere tænkt, at han nok ville flytte tilbage til Norge engang, i hvert fald når han bliver gammel i Norge. Men med en dansk kæreste og udsigten til at stifte familie i Danmark, har det perspektiv ændret sig.

- Jeg har altid haft den ide, at Norge er et bedre land at blive gammel i, men som mit liv her har udviklet sig, kommer jeg nok aldrig til at flytte tilbage.

Hans liv i Danmark startede, da hans forældre i 1998 afleverede ham på et badmintoncollege i den lille jyske by Assens, hvor ham og en norsk badmintonkammerat skulle gå i tre år. Erik Rundle havde inden da kun været i Danmark få gange på badminton-træningslejre og kendte ingen danskere.

- Det blev de bedste år i mit liv, selvom jeg pludselig skulle vaske mit tøj selv, og det havde jeg ikke prøvet før. Mentaliteten var også meget anderledes end i Oslo, hvor jeg kommer fra. Danskerne virkede mere åbne.

Han husker tydeligt, da en dansk bilist uopfordret forærede ham sin parkeringsbillet. Det ville en nordmand aldrig have gjort, tænkte Erik Rundle, da han stod med parkeringsbilletten i hånden.

Skandinavisk arbejdsplads

Efter de tre år på badmintoncollege valgte Erik Rundle for at læse og spille badminton på eliteplan. Han flyttede til København og læste til markedsføringsøkonom sideløbende med badmintonspillet, og bagefter fik han i gang med en bachelor på Copenhagen Business School. Derefter fik han job i den amerikanske it-koncern Dell, der har skandinavisk hovedkontor i København, hvor han har været ansat i ti år og i dag er salgschef for det danske marked.

Inden da var han leder af Dells kundeservice i Norden – en afdeling med både danske, nordske og svenske medarbejdere, hvor der blev talt alle skandinaviske sprog på kryds og tværs

- Jeg talte norsk. Det var meget hyggeligt. I mit nuværende job som salgschef i Danmark er alle mine medarbejdere danskere, så nu taler jeg kun dansk, siger Erik Rundle på fejlfrit dansk og med kun svag accent.

Norsk mester ni år i træk

Sideløbende med den arbejdsmæssige karriere har Erik Rundle haft en strålende badmintonkarriere og er forsvarende norsk mester. Han spiller i Hvidovre Badmintonklub, hvor eliten i dansk badminton traditionelt har spillet og har i mange år haft fast plads på Norges landshold.

En enkelt norsk badmintonturnering deltager Erik Rundle i hvert år, nemlig de norske mesterskaber. De seneste ni år i træk er han vendt hjem fra Norge med guld eller sølvmedaljer i double eller mixdouble – eller i begge discipliner.

- De norske spillere er vel efterhånden vant til, at jeg kommer derop og vinder over dem. Men der står mange unge stærke spillere parat og drømmer om den dag, de kan slå mig, griner han.

Erik Rundle

Det hans savner mest ved Norge er naturen. Sommerferien tilbringer han og kæresten derfor i Erik Rundles families hytte i Kristiansand, og Erik Rundle og hans bror har købt en grund ved siden, hvor han engang vil bygge sin egen hytte.

- Jeg har altid været naturmenneske og har gået på jagt, siden jeg var 15 år, og jeg har stået rigtig meget på ski, så det er en dyb længsel.

Han har også en teori om at vejret er bedre i Norge.

- Der er koldere, men det føles rarere, fordi det ikke blæser. Det værst ved Danmark er sidelæns regn eller blæst fem måneder om året, siger han.

Selvom Erik Rundle forventer at blive i Danmark resten af livet, vil han altid føle sig norsk. Det er han fast overbevist om:

- Som badmintonspiller har jeg mange gange repræsenteret det norske landshold, og det gør mig altid stolt. Jeg er del af Norge og har en stærk nationalfølelse, selvom jeg elsker København og Danmark.

Erik Rundle med badmintonracket

h
This is themeComment